Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer een gesprek met Kamerlid Kathleen Ferrier die veel persoonlijke herinneringen heeft aan prinses Juliana uit de tijd dat Ferriers vader president was van Suriname. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over seksueel misbruik bij verstandelijk gehandicapten, door medebewoners of begeleiders in de instellingen. Zelf kunnen de verstandelijk gehandicapten vaak moeilijk aangeven wat er is gebeurd. Zorginstellingen en Justitie zeggen dat het daarom zo lastig is het misbruik aan te pakken. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Aandacht voor de hoorzittingen over de aanloop naar de aanslagen op 11 september 2001 in Amerika en een gesprek met voormalig coördinator terreurbestrijding Richard Clarke die in zijn boek Bush ervan beschuldigt alleen oog te hebben gehad voor een aanval op Irak en onvoldoende heeft gedaan om de dreiging door Al-Qeada tegen te gaan. En het laatste deel van het drieluik over geweld op scholen in de wijk The Bronx in New York. Ned.3, 22.20-23.07u.

DOCUMENTAIRE

Reporter: Het Nederlandgevoel. Tweede deel van een drieluik over de rol en betekenis van Nederland gaat over onze (on)afhankelijkheid van Europa, Brussel en de Verenigde Staten. Wij zijn meegesleurd in de oorlog tegen Irak en trouw aan de bondgenoten en handelspartners. Regeert Den Haag Nederland wel? Ned.1, 23.20-23.57u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprekken met burgemeester Gerd Leers van Maastricht, Kamerlid Wijnand Duyvendak van Groenlinks en dichteres Tjitske Jansen. Muziek van de Gipsy Kings. RTL4, 22.30-23.30u.

MUZIEK

Klassiek: Altvioolconcert. Altvioolconcert van Alexander Raskatov door Yuri Bashmet en het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valery Gergjev. Ned.3, 23.47-00.30u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de kwartfinale van de Londense derby tussen Chelsea en Arsenal in de Champions League. Ruud Gullit geeft zijn analyse. Na deze partij een samenvatting van de kwartfinale tussen Real Madrid en AS Monaco. Ned.2, 20.55-21.30u.

DRAMA

Absolutely fabulous. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.27-21.02u.

FILM

Meet Joe Black (Martin Brest, 1998, VS0. De erudiete en wijze mediamagnaat Anthony Hopkins doet er drie uur over om waardig te sterven in gedragen film die ongemakkelijk laveert tussen tragische en komische noten. Ondertussen mag hij een nieuwsgierige Magere Hein (een minder overtuigende Brad Pitt) rondleiden in de mensenwereld. Net5, 20.30-23.55u.

A Low Down Dirty Shame (Keenen Ivory Wayans, 1994, VS). Actiekomedie met regisseur Wayans in hoofdrol van naar verdwenen drugsgeld speurende privé-detective. Overdadig gebruik van slow-motion bij schietpartijen. Veronica, 20.35-22.35u., met reclame.

.Ultimo tango a Parigi / Last Tango in Paris (Bernardo Bertolucci, 1972, Italië/Frankrijk). Vermaard, destijds geruchtmakend vehikel voor narcistische Marlon Brando. Als Amerikaanse weduwnaar domineert hij in een leeg Parijs' appartement een louter seksuele relatie met Maria Schneider. BBC2, 0.20-2.30u.

Brannigan (Douglas Hickox, 1975, Engeland). Op maat van John Wayne gesneden misdaadfilm. Politieman uit Chicago jaagt op naar Londen gevluchte crimineel. BBC1, 0.35-2.25u.

.Random Harvest (Melvyn LeRoy, 1942, VS). Eertijds succesrijk staaltje Hollywoodsentiment, naar roman van James Hilton. Oorlogsveteraan Ronald Colman is na ongeluk vergeten dat hij gelukkig huwelijksleven leidt met zangeres Greer Garson. Zij treedt als secretaresse bij hem in dienst. Morgen, BBC2, 14.00-16.00u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Psychologe Suzanne Piët praat over haar boek De emotiemarkt waarin zij over een hernieuwde hang naar emoties én de maakbaarheid van ons geluk schrijft. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van uitgever Willem Desmense in Utrecht en een verhaal van Arnon Grunberg een gesprek met de Australische schrijver Tim Winton over zijn roman Over de rand van de wereld. Verder een bezoek aan een architectenbureau in Antwerpen dat oude fabriekshallen aanpakt. 747AM, 21.02-23.00u.