Splitsing VVD na voordracht Vreeman

De VVD-fractie in de gemeenteraad van Tilburg heeft gisteravond twee leden, Frans Puls en Loes Dielissen, uit de fractie gezet. Deze stemden maandag bij de voordracht voor een nieuwe burgemeester voor Doekle Terpstra (CDA) in plaats van Ruud Vreeman (PvdA), die de voorkeur heeft van de VVD-fractie in Tilburg.

De overige vijf leden van de VVD vinden dat er hierdoor ,,onvoldoende basis'' is voor verdere samenwerking met het tweetal. Ook de voltallige gemeenteraad droeg, met een nipte meerderheid, Vreeman voor.

VVD-fractievoorzitter Geert Naaijkens zei vanochtend dat zijn fractie bij de stemming ,,een eenheid'' had moeten vormen. ,,Bovendien is het niet de eerste keer dat die twee een verschil van inzicht hebben met de rest van de fractie.''

Puls en Dielissen weigeren hun raadszetels aan de VVD ter beschikking te stellen. Ze gaan in de raad verder als de Tilburgse Volkspartij. Volgens Puls is Terpstra de beste man is voor Tilburg, dat van oudsher (vóór de periode van PvdA'er Johan Stekelenburg) een stad is met een burgemeester van CDA-huize. Puls en Dielissen wijzen er bovendien op dat bij een recente peiling onder de bevolking 60 procent van de Tilburgers voor Terpstra was.

Naaijkens ontkent overigens ,,ten stelligste'' dat de keuze van zijn partij voor Vreeman iets te maken heeft met ,,oud zeer'' ten opzichte van het CDA. De VVD werd in oktober 2001 uit de coalitie (CDA, PvdA en GroenLinks) gezet na een omstreden multiculturele nota.