`Soldaten Spanje naar Afghanistan'

Spanje overweegt meer militairen naar Afghanistan te sturen, zodra het zijn 1.300 soldaten uit Irak heeft teruggetrokken. Dit heeft de aanstaande Spaanse premier, José Luis Rodrigues Zapatero, volgens het Spaanse dagblad El Pais voorgesteld.

Zapatero's sociaal-democratische partij won op 14 maart de verkiezingen, die zij was ingegaan met felle kritiek op de Irak-politiek van de conservatieve regering-Aznar. Na zijn zege kondigde Zapatero aan zijn verkiezingsbelofte in te zullen lossen en de Spaanse troepen uit Irak terug te trekken, tenzij zij uiterlijk 30 juni onder een mandaat van de Verenigde Naties in Irak zouden gaan opereren.

Met de bereidheid om na eventuele terugtrekking uit Irak meer militairen naar Afghanistan (waar nu 125 Spaanse militairen zijn) te sturen, wil Zapatero volgens waarnemers in Madrid zijn steun aan de strijd tegen terrorisme onderstrepen. Ook zou de nieuwe premier op deze wijze aan de Amerikaanse regering willen laten zien dat Spanje ook na de regeringswisseling in Madrid een loyale bondgenoot blijft. In de oorlog in Irak koos de regering-Aznar de zijde van de Amerikaans-Britse coalitie. Zapatero zei na zijn zege de betrekkingen met Duitsland en Frankijk, die tegen de aanval op Irak waren, te willen verbeteren.

In de Almudena-kathedraal in Madrid is vanmiddag de officiële herdenkingsdienst begonnen voor de slachtoffers van de aanslagen in de Spaanse hoofdstad op 11 maart. Talrijke nationale en internationale hoogwaardigheidsbekleders wonen de ceremonie bij, onder wie de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, de Britse premier Tony Blair, de Franse president Jacques Chirac en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder. Namens Nederland is minister van Buitenlandse Zaken Bernard Bot aanwezig. Premier Balkenende moet verstek laten gaan wegens de gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal ter herdenking van het overlijden van prinses Juliana.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gisteren het dodental na de treinaanslagen in Madrid van 11 maart naar beneden bijgesteld, van 202 naar 190 slachtoffers. Aanleiding voor de correctie waren vergissingen bij de identificatie van lichaamsdelen van slachtoffers. Het ministerie liet tevens weten dat de onderzoekers geen aanwijzingen hebben gevonden dat de aanslagen het werk van zelfmoordcommando's zijn geweest.