Schoolklas opnieuw op zelfmoordcommando

Battle Royale was in 2000 een schokkende film. Deel II – Requiem genoemd, ook om de tijdens de opnamen van deel II overleden regisseur van deel I te eren – is de voorsprong van de verrassing kwijt en dan blijft er niet veel over van het idee om nog maar eens een schoolklas op een (zelf)moord-commando te sturen.

Fukasaku Kenta, zoon van de maker van deel I, combineert wellustig geweldsvoyeurisme met een virulent anti-Amerikanisme, dat wel de enige gedenkwaardige scène van de film oplevert. De hysterische driller (Riki Takeuchi) schrijft met harde krijtstrepen de namen van landen op een schoolbord. Japan, Cambodja, Libië, El Salvador, Bosnië – tot er 21 namen staan. Allemaal landen waar de Amerikanen de laatste 60 jaar bommen op hebben gegooid. De scène lijkt compleet los van het verhaal te staan en wordt pas tegen het eind weer opgenomen. In de tussentijd hebben wij gezien hoe, net als in deel I, een schoolklas door soldaten wordt gegijzeld en door de driller (in deel I een rol van Takeshi Kitano) gedwongen als commando's een eiland vol terroristen aan te vallen. Het is echt; wie niet meedoet ontploft door de halsband om zijn of haar nek. Maar het is tegelijkertijd ook een spel, razendpopulair bij volwassenen. Titels in beeld houden bij waar de kinderen zitten en hoeveel er nu dood zijn.

Het eindigt in een orgie van kogels en bloed met hallelujah-muziek en potsierlijke dialogen tussen de terroristen, die eerdere `spelen' blijken te hebben overleefd, en de aanvallers. Het leidt ertoe dat de `kinderen' samen de volwassenen bestrijden. En de ergste volwassenen, dat zijn de Amerikanen.

Battle Royale II: Requiem (Batoru Rowaiaru II: Chinkonka). Regie: Fukasaku Kenta. Met: Fujiwara Tatsuya, Riki Takeuchi, Beat Takeshi. In: Pathé De Munt, Amsterdam, LUX, Nijmegen.

    • Bas Blokker