Ruzie om knaloranje huis nadert einde

Prinses Juliana is nog niet bijgezet, of het einde van Nederlands bekendste oranje huis wordt aangekondigd: het gebouw van het grafisch-vormgevingsbureau Thonik in Amsterdam zal worden overgeschilderd.

De eigenaren van het gebouw, het vormgeversduo Thomas Widdershoven en Nikki Gonnissen, en de omwonenden gaan binnenkort hoogstwaarschijnlijk een convenant ondertekenen dat voorschrijft dat het oranje gebouw in een nog nader te bepalen kleur wordt overgeschilderd.

In ruil hiervoor mag het gezin Widdershoven-Gonnissen het bedrijfsgebouw ook bewonen, iets dat ze volgens de omwonenden tot nu toe illegaal deden.

Het conflict over de oranje kleur mondde vorig jaar uit in een rechtszaak van de omwonenden tegen Thonik. De Amsterdamse rechtbank gaf de omwonenden gelijk, maar Thonik ging in hoger beroep. Om slepende en dure rechtszaken te voorkomen begon de Amsterdamse advocaat Eberhard van der Laan een bemiddeling tussen de partijen. Deze heeft geresulteerd in het convenant. Zolang dit nog niet is gesloten, wil geen van de betrokkenen toelichting geven.

Eind 2000 kwam het gebouw van Thonik op het binnenterrein van een gesloten, vroeg 20ste-eeuwse bouwblok aan de Weesperzijde in Amsterdam uit de steigers. Tot verbijstering van veel omwonenden bleken de poly-urethanen gevel en platte dak van het twee verdiepingen hoge gebouw knaloranje. De kleur bezorgde hen overlast. Omwonenden stoorden zich aan de opdringerige aanwezigheid van de oranje doos, een ontwerp van het bekende Rotterdamse architectenbureau MVRDV.

Verzoeken om de kleur te veranderen in een minder knallende kleur legde Thonik naast zich neer.

Volgens de vormgevers was oranje een gewone, neutrale kleur, hoewel ze de binnenzijden van de muurtjes van hun dakterras, de enige onderdelen van het gebouw waar ze zelf op uitkeken, wel wit hadden laten schilderen.

    • Bernard Hulsman