Rusland laat Qatarezen vrij, Qatar wijst Rus uit

Rusland heeft gisteren twee Qatarezen vrijgelaten die eind februari waren opgepakt, kennelijk als vergelding voor de arrestatie van twee agenten van de Russische geheime dienst in Qatar. Qatar wees vandaag een Russische diplomaat uit, zonder daar een reden voor te geven.

De verwikkelingen tussen Rusland en de Golfstaat begonnen op 13 februari, toen in Qatars hoofdstad Doha oud-president Zelimchan Jandarbijev van Tsjetsjenië werd vermoord. Jandarbijev, die op Russisch verzoek op een VN-lijst van internationaal gezochte terroristen was gezet, woonde in Qatar. Kort na de moord werden in Doha drie Russen opgepakt; een van hen genoot diplomatieke onschendbaarheid en werd vrijgelaten, maar de twee anderen werkten voor de Russische geheime dienst; zij zitten sindsdien in Doha vast op beschuldiging Jandarbijev te hebben vermoord. Moskou heeft toegegeven dat de twee bij de geheime dienst werken; met de moord op Jandarbijev zouden ze niets te maken hebben; ze waren in Qatar in verband met ,,de internationale strijd tegen het terrorisme'', zo werd meegedeeld.

Op 26 februari werden op het vliegveld van Moskou twee Qatarese burgers gearresteerd. Het ging om worstelaars, die met het nationale team van Qatar op weg waren naar een toernooi in Belgrado. Waarvan ze beschuldigd waren bleef lang onduidelijk, maar later meldden Russische media dat ze hadden nagelaten 7.200 dollar die ze bij zich hadden, aan te geven. Van officiële zijde werd slechts meegedeeld dat de twee lange gevangenisstraffen zouden krijgen, maar voor welk vergrijp werd niet gezegd.

Gisteren belde president Poetin sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani van Qatar op. Daarbij zou zijn gesproken over bilaterale betrekkingen en de situatie in het Midden-Oosten. Niet gemeld werd of over de wederzijdse gevangenen was gesproken. Maar kort daarop liet Moskou de twee Qatarezen vrij.

Vandaag meldde Qatar de uitwijzing van de eerste secretaris van de Russische ambassade in Qatar, Aleksandr Vitisov, uit. Hij moet het land binnen 24 uur verlaten. Vitisov is de diplomaat die na de moord op Jandarbijev is gearresteerd en wegens zijn diplomatieke onschendbaarheid moest worden vrijgelaten.

Curieus detail is de bekendmaking van Amerikaanse bemoeienis met de arrestatie van de Russen in Doha: Steven Pifer, adviseur van het State Department, gaf onlangs toe dat de Amerikanen Qatar ,,onbeduidende technische ondersteuning'' hebben verleend bij de aanhouding van de Russen. Het echte werk was door de Qatarezen zelf gedaan, aldus de diplomaat.