Novartis eist van Parijs neutraliteit

Het Zwitserse farmacieconcern Novartis wil de Frans-Duitse concurrent Aventis alleen overnemen als de Franse regering zich neutraal opstelt in deze kwestie.

Dat heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt. Daarnaast zal Novartis alleen de onderhandelingsfase ingaan, als het bedrijf daartoe een officiële uitnodiging krijgt van de raad van commissarissen van Aventis.

Met deze uitspraken zet Novartis de Franse regering onder druk, die Aventis liever overgenomen ziet worden door het in Parijs gevestigde Sanofi-Synthélabo. Dat heeft eerder dit jaar een vijandig bod van 46 miljard euro uitgebracht op Aventis.

Premier Jean-Pierre Raffarin dreigde vorige week een overname van Aventis door Novartis te zullen blokkeren, om te voorkomen dat het Frans-Duitse bedrijf in buitenlandse handen valt. Op zijn uitlatingen is met verbijstering gereageerd. Raffarin wees op de groeiende dreiging van bioterroristische aanslagen en het belang om toegang tot vaccins te hebben. Aventis is een van 's werelds grootste vaccinproducenten.

Bestuursvoorzitter Daniel Vasella van Novartis zei gisteren dat de uitlatingen van de Franse overheid de risico's van een overname hebben vergroot. Vandaar dat hij zijn eisen stelde. Vasella maakte gisteren al wat van de plannen bekend, mocht de overname doorgaan. Zoiets is ongebruikelijk voor een bedrijf, voordat het ook nog maar een bod heeft uitgebracht.

Vasella zei dat hij de gezamenlijke productie van generieke medicijnen (medicijnen waarop het patent is verlopen) wil onderbrengen in een apart bedrijf dat zich vervolgens afsplitst. Bij Novartis worden de generieke medicijnen geproduceerd door Sandoz, dat in 1996 fuseerde met Ciba-Geigy en zo Novartis vormde. Bij een overname heeft Sandoz uitzicht op Aventis' belangrijkste medicijn Allegra, tegen hooikoorts. Het patent daarop verloopt binnenkort. Verder zou Novartis zijn positie versterken op de markt voor medicijnen tegen diabetes en tegen kanker.

Novartis heeft enkele haalbaarheidsstudies laten uitvoeren, op verzoek van bestuursvoorzitter Igor Landau van Aventis. Daaruit zou blijken dat de overname 2,5 tot 3,2 miljard euro aan kostenbesparingen kan opleveren. Bij een overname door Sanofi-Synthélabo zou dat circa 1,6 miljard euro zijn.