Moordenaar Lindh krijgt levenslang

De man die heeft bekend vorig jaar de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh te hebben vermoord is gisteren door de rechter veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Uit een psychiatrisch onderzoek was gebleken dat de uit Servië afkomstige 25-jarige Zweed Mijailo Mijailovic niet verminderd toerekeningsvatbaar was.

Vorige week besloot de rechter geen toestemming te geven voor een hernieuwd psychiatrisch onderzoek. Dat was volgens veel commentatoren een uitzonderlijk besluit omdat de verdediging om een tweede onderzoek had gevraagd en de aanklager daarmee had ingestemd. De afwijzing van zo'n hernieuwd onderzoek maakte de weg vrij voor een veroordeling tot levenslange gevangenisstraf wegens moord.

De moord op de populaire Lindh, op klaarlichte dag in een groot warenhuis in Stockholm, was een schok voor Zweden. Niet alleen door de daad zelf, die herinneringen wekte aan de nooit opgeloste moord op premier Olof Palme in 1986 – net als Lindh, liep Palme destijds onbewaakt in het centrum van Stockholm. Maar ook door het moment van de aanslag, vlak voor een referendum over toetreding tot de euro. Lindh was nadrukkelijk betrokken bij de campagne voor het referendum, waardoor de vrees bestond dat het om een politieke moord ging. Het referendum werd niet uitgesteld en de Zweedse bevolking liet zich niet, zoals werd verwacht, leiden door Lindhs voorkeur voor toetreding tot de euro.

De Zweedse politie begon een grootscheepse zoektocht naar de dader. Na aanvankelijk een verkeerde aanhouding, werd twee weken na de aanslag Mijailo Mijailovic gearresteerd. Er was voldoende bewijs tegen de man, die een strafblad bleek te hebben en onder andere veroordeeld was voor verboden wapenbezit, openlijke geweldpleging en bedreiging. In 1996 had hij zijn vader met een mes verwond.

In januari bekende Mijailovic. Hij zei dat hij ,,stemmen'' had gehoord, waaraan hij geen weerstand kon bieden. Hij zou Lindh weliswaar hebben herkend, maar geen politiek motief hebben gehad. ,,Het gebeurde van het ene op het andere moment. Het was een kwestie van seconden'', aldus de verdachte.

De officier van justitie heeft echter steeds volgehouden dat de moord wel degelijk was beraamd. Mijailovic zou Lindh hebben herkend en, zo bleek uit videobeelden van het warenhuis, ongeveer een kwartier lang hebben achtervolgd, voor hij toesloeg. De rechter heeft die redenering gevolgd en Mijailovic tot levenslang veroordeeld. Het is nog niet duidelijk of hij in hoger beroep gaat.