Met een fax naar de Franse middeleeuwen

Timeline is Kruistocht in spijkerbroek, Floris en Sjakie en de Chocoladefabriek in één. Juich niet te vroeg, want veel I ♡ the 70's gevoel straalt niet af van deze film, gemaakt naar een boek van Michael Crichton. Hij heeft wel een wonderlijke dosis ouderwetse science fiction. Om maar eens wat te noemen: het bedrijf ITC heeft een machine uitgevonden die objecten van de ene ruimte naar de andere kan verplaatsen, en waar vergelijkt de uitvinder – een verdacht veel op Bill Gates lijkende machtswellusteling en geldwolf – het mee? Met een fax! Een snufje uit de jaren tachtig dat de geur van opwinding allang is kwijtgeraakt.

De machine blijkt toevallig ook een poort voor tijdreizen te zijn en zo geraakt een groepje archeologen in het Frankrijk van de Honderdjarige Oorlog, net op de dag van een beroemde bestorming. Het groepje wordt direct na aankomst flink uitgedund door de wrede middeleeuwers, maar het restant heeft eigenlijk weinig aanpassingsproblemen. Na enkele onwennige openingszinnen, blijken de middeleeuwse Fransen heel goed met modern Amerikaans uit de voeten te kunnen.

Het belangrijkste probleem is echter de loop van de geschiedenis, een filosofische opgave voor elke film over tijdreizen, van Back to the Future tot 12 Monkeys. Mag de tijdreiziger ingrijpen in de loop der geschiedenis? ,,It's history'', declameert de oude professor plechtig als er weer een ramp gebeurt. Heel eventjes lijkt het een echt probleem, maar net zo gemakkelijk als de Fransen hun taalachterstand goedmaken, past de geschiedenis zich aan de wensen van de twintigste eeuw aan en komt iedereen terecht in het graf dat hij in dit scenario verdient.

Timeline. Regie: Richard Donner. Met: Paul Walker, Frances O'Connor, Gerard Butler, David Thewlis, Anna Friel. In: 20 bioscopen.

    • Bas Blokker