Kosten overname P&O lopen op tot 23 miljoen euro

De aandeelhouders van Nedlloyd (containervervoer en luchtvaart) zijn gisteren unaniem en zonder één onthouding akoord gegaan met de aankoop van het resterende 50 procentsbelang in containerrederij P&O Nedlloyd, die geheel in Nederlandse handen komt.

Als de Britse aandeelhouders van P&O op 29 maart ook akkoord gaan krijgt containerrederij P&O Nedlloyd een notering aan de Midkap aan de Amsterdamse beurs, die daarmee in de plaats komt van de notering van Nedlloyd. Op dit moment fungeert Nedlloyd als een holding die een 50 procentsbelang heeft in containerrederij P&O Nedlloyd en een even groot belang in luchtvaarmaatschappij Martinair. Nedlloyd wil van die laatste activiteit af, maar mag Martinair uit concurrentieoverwegingen van de Europese Commissie niet verkopen aan KLM.

Er kleven echter wel de nodige kosten aan het omvormen van houdstermaatschappij Nedlloyd tot rederij P&O Nedlloyd. Banken en juristen hebben rond de 23 miljoen euro verdiend aan de transactie. Zakenbank Goldman Sachs krijgt als adviseur van het voormalige transportconcern 10 miljoen euro ,,succesfee'' voor voorbereidingsadviezen. Van de 23 miljoen krijgt een bankconsortium, geleid door ABN Amro en de Amerikaanse branchegenoot JP Morgan, 7 miljoen voor de begeleiding van een claimemissie. Die was nodig om de 215 miljoen euro contant te financieren die Nedlloyd aan P&O betaalt. Bovendien krijgt P&O van Nedlloyd 300 miljoen euro aandelen in de nieuwe rederij. P&O verkrijgt daarmee een minderheidsbelang van 25 procent in de nieuwe containerrederij P&O Nedlloyd, die een omzet heeft van 6 miljard euro en hoofdkantoren in Londen en Rotterdam.

Voormalig Nedlloyd-topman L. Berndsen en de huidige bestuursvoorzitter H. Meijer, die zal terugtreden bij Nedlloyd als de transactie met P&O is afgerond, ontvangen respectievelijk 498.652 euro en 680.670 euro voor hun verdiensten voor het bedrijf in de afgelopen jaren. Die bedragen zijn gebaseerd op een oude afspraak uit 1999 toen het zo slecht ging met het concern dat de bestuurders afzagen van verdere opties maar ,,wat tegoed'' zouden hebben, wanneer ze voor de rederij voor 2005 een goede oplossing zouden hebben bedacht. De bonus voor Meijer en Berndsen is een koopje volgens president-commissaris Andrew Land van Nedlloyd. ,,Wanneer wij in 1999 hadden besloten dit tweetal opties te verschaffen dan waren we minstens anderhalf miljoen euro kwijt geweest.''

Een wanklank was gisteren de voorwaardelijke pensioenverplichting van 228 miljoen euro die Nedlloyd nog heeft ten opzichte van het P&O Nedlloyd bedrijfspensioenfonds.