Kleuren waar een krant van droomt

Ik kijk nu al een kwartier naar de cover van Items en nog kan ik me er niet toe zetten het blad open te slaan. Het beste Nederlandse tijdschrift over vormgeving en visuele communicatie heeft zich vernieuwd, alles is anders, maar ik blijf haken aan het omslag. Ik lees er de woorden ,,Ewald Spieker'' (een bekende letterontwerper), ,,Japanse affiches'' (aardig onderwerp), ,,Tucker Viemeister`` (geen idee), ,,Randoald Sabbe'' (nog minder) en ,,Huisstijl Amsterdam'' (ja). Klinkt goed en maakt nieuwsgierig. Toch blijf ik staren naar de naam van het blad bovenaan de pagina. Het is de t. De tweede letter van de naam van Items krult zo vervaarlijk sierlijk achterover en eindigt als punt op de i dat ik echt niet verder durf.

Dat komt omdat ik ooit een van de eerste abonnees was en van schrik Items nummer 1 uit januari 1982 ernaast heb gelegd. Strakke, hoekige letters en een ingewikkelde ontwerptekening van een juwelierswinkel in kaal grijs, rood en wit siert het omslag. Het nieuwe Items is kleurig en frivool. Op de cover ligt een grillige waterdruppel waarin optisch vervormde plaatjes weerspiegelen. Hé, de plaatjes hebben iets te maken met de inhoud. Misschien valt het mee en is nog niet alle heldere vormleer ingeruild voor modieuze decoratie. Op een koele manier is het nog mooi ook. Vooruit, blader!

Zoals uitgever Rudolf van Wezel al schrijft in een introductie is de vormgeving van een tijdschrift over vormgeving een ,,heikele zaak''. Het ontwerp van Studio Dumbar is gebaseerd op de letter Collis van Christoph Noordzij. Voor koppen en quotes worden allerlei letters van jonge Nederlandse ontwerpers ingezet (goed plan: er zit wereldniveau tussen). Items heeft ook een nieuwe hoofdredacteur gekregen. Diana Krabbendam begint volgend nummer, maar de uitgever laat alvast weten dat Items ,,journalistieker'' moet worden en ,,meer een echt magazine''.

Op de eerste tien bladzijden staat nieuws en een joekel van een ingezonden brief waarin directeur Gitta Luiten van de Mondriaan Stichting gehakt maakt van Items-columnist Ron Kaal. Helaas voor de journalistieke dromen is het nieuws vooral oud, maar dat kan nauwelijks anders in een blad dat tweemaandelijks verschijnt. Discussies over vakonderwerpen als de opzettelijke imperfectie bij modern Nederlands design (Hella Jongerius, Piet-Hein Eek) maken het levendig.

De eerste verrassing begint op bladzijde 44: een lang, levendig en goed vormgegeven artikel over wetenschappelijke illustraties. Ook het stuk over Japanse affiches is interessant en gedrukt met kleuren waar een krant slechts van kan dromen.

De Tucker Viermeister van de cover blijkt een beroemde Amerikaanse ontwerper. Sabbe is een Vlaamse grafische ontwerper die onder meer de affiches voor het Antwerpse gezelschap Het Toneelhuis doet.

Na een rubriek met nieuwe boeken, congressen en producten bereik je op bladzijde 113 de achterflap. Journalistieker en meer magazine, blijkt vergeleken met de vorige nummers vooral minder artistiek en kunstachtig te betekenen. Dat is jammer voor de geïnteresseerde buitenstaander maar maakt het blad wellicht relevanter voor het vak.

Items, maart/april 2004. Uitgeverij Bis. Prijs €12,50.

    • Dirk Limburg