KKR keert miljarden uit aan beleggers

De Amerikaanse participatiemaatschappij Kohlberg Kravis Roberts & Co keert 5,9 miljard dollar (4,8 miljard euro) uit aan zijn beleggers nadat de waarde van zijn belangen in bedrijven als effectenmakelaar Willis Group in 2003 meer dan verdrievoudigde.

KKR verkocht vorig jaar aandelen in vijf bedrijven. Uit de opbrengst daarvan keert KKR zijn beleggers 3,2 miljard dollar uit, veel meer dan de uitkering van 900 miljoen dollar uit 2002. Bovendien maakte KKR bekend dat het eind juni nog eens 2,7 miljard dollar zal uitkeren.

,,Na een aantal slechte jaren op de beurs, zijn de omstandigheden nu weer verbeterd'', zei een analist van de zakenbank Merrill Lynch tegen persbureau Bloomberg. ,,Participatiemaatschappijen kunnen nu hun geld weer terugkrijgen door hun aandelen te verkopen. En met dat geld kunnen ze hun beleggers weer terugbetalen.''

KKR is een van de bekendste Amerikaanse durfkapitalisten. Het maakte naam met zijn rol in de overname van het voedingsconcern Nabisco, die werd geboekstaafd als Barbarians at the Gate. In Nederland is KKR onder meer bekend als de verkoper van Stop & Shop aan Ahold, dat de meest winstgevende Amerikaanse winkelketen van Ahold is.

Ook concurrenten van KKR als Carlyle (in Nederland mede-eigenaar van kabelmaatschappij Casema) keerde recordbedragen aan zijn aandeelhouders uit. Carlyle betaalde zijn beleggers in 2003 een bedrag van 2,1 miljard dollar.

KKR is opgericht in 1976 en wordt geleid door twee neven, Henry Kravis en George Roberts. Het bedrijf heeft 114 miljard dollar geïnvesteerd in overnames en financieringen van bedrijven.