Ivoorkust koerst af op bloedbad of val van president

De Ivoriaanse president Laurent Gbagbo probeert op alle mogelijke manieren een confrontatie morgen met de oppositie te vermijden die zou kunnen uitlopen op een bloedbad of zijn val.

In een televisietoespraak deed hij gisteravond een dringend beroep op de oppositie af te zien van de demonstratie die ze voor morgen heeft belegd. Hij riep haar op ,,zich te vermannen in het nationaal belang''.

Eerder al heeft hij de protestmanifestatie per decreet verboden. Hij heeft het leger gevraagd tot half april voor de orde in het land te zorgen. Rond zijn paleis heeft de presidentiële garde een `rode zone' gelegd. Iedereen die dit gebied binnenkomt, zal worden beschouwd als ,,vijandelijke strijder'' en zonder waarschuwing worden neergeknald.

De spanning in de grootste stad van het land, Abidjan, is de laatste dagen sterk opgelopen. Een klapband in een buitenwijk is voor voorbijgangers al voldoende om zich op de grond te werpen. Overal in de stad heeft het leger controleposten opgeworpen. Op belangrijke verkeersknooppunten staan gepantserde militaire voertuigen. Gevechtshelikopters vliegen onophoudelijk rondjes boven de stad.

Scholen zijn morgen en vrijdag gesloten. Veel middenstanders hebben de ramen van hun winkels geblindeerd. Sommige ambassades hebben hun landgenoten opgeroepen vanaf vanavond binnen te blijven voor onbepaalde tijd.

Wat de oppositie betreft gaat de demonstratie morgen gewoon door. De organisatoren zeggen niet te vrezen voor een confrontatie. ,,Ik heb te veel respect voor het Ivoriaanse leger en andere strijdkrachten om zelfs maar te denken dat ze zouden optreden tegen Ivoriaanse burgers die zich niet vijandig gedragen'', zei woordvoerder Alphonse Djedje Mady.

De demonstratie is een protest tegen president Gbagbo die zich niet zou houden aan een begin vorig jaar gesloten vredesakkoord. De manifestatie wordt georganiseerd door de twee belangrijkste oppositiepartijen (PDCI en RDR) samen met de voormalige rebellen die zich hebben verenigd in de Forces Nouvelles (FN). Al deze groepen werkten na het vredesakkoord samen met Gbagbo's socialistische FPI in een overgangsregering. Eén voor één hebben ze zich van het staatshoofd gedistantieerd waardoor Gbagbo steeds geïsoleerder kwam te staan.

Ivoorkust verkeert in een ernstige politieke crisis sinds een mislukte staatsgreep in september 2002. Sindsdien is het land de facto in tweeën gedeeld. De voormalige rebellen weigeren te ontwapenen zolang president Gbagbo zich blijft verzetten tegen een volledige uitvoering van het vredesakkoord. Ruim 4.000 Franse militairen fungeren als buffer tussen de strijdende partijen van weleer. Binnenkort krijgen ze steun van een vredesmacht van de VN