Internationale oplossingen voor het spoor

Ingenieurs- en adviesbureau Holland Railconsult probeert oplossingen te vinden voor capaciteits-, veiligheids- en milieuvraagstukken voor intensief gebruikte spoorwegnetten. Gerard Wolzak (51) wordt per 1 april de nieuwe directeur voor de Europese activiteiten van het bedrijf. ,,Vaak hebben lokale partners met wie wij samenwerken één of twee technieken in huis. Wij kunnen op infrastructureel gebied alle oplossingen aanbieden. Daarbij mikken we niet alleen op Europa natuurlijk. Al begint in Centraal- en Oost-Europa het spoorwegnet tot bloei te komen. Wij kunnen daar veel assistentie verlenen.''

Wolzak studeerde elektrotechniek aan de TU Eindhoven. In 1977 studeerde hij af. In 1983 promoveerde hij op meettechnieken in de hoogspanning.

Voordat hij in 1992 bij Holland Railconsult kwam, werkte Wolzak bij Smit Transformatoren en bij Philips Components. Binnen Holland Railconsult gaf hij leiding aan het projectbureau Betuweroute. Sinds 2002 is hij adjunct-directeur Buitenland. Het bedrijf zoekt verdere uitbreiding in Europa. Volgens Wolzak is er met de aanleg van hogesnelheidslijnen in Europa nog veel aanvullende expertise bij zijn onderneming te halen. ,,Zo werken wij in Frankrijk samen met een civiel ingenieursbureau, dat deskundigheid mist op het gebied van spoorwegbeveiliging.''

Personalia@nrc.nl

    • Gert-Jan Wondergem