`In Hoorn 20 jaar sfeer van corruptie'

Ambtenaren en bestuurders van de gemeente Hoorn hebben zich afgelopen twintig jaar ,,uitgebreid'' laten fêteren door bouwbedrijven met wie ze ,,zeer nauwe relaties'' onderhielden. Het was een ,,algemeen heersende cultuur'' in de West-Friese gemeente.

Dat blijkt uit een vanochtend gepresenteerd bouwfraude-onderzoek, in opdracht van het college van burgemeester en wethouders (B en W) in Hoorn. Hoewel niet is onderzocht of de cultuur ook in andere gemeenten aanwezig is, zegt burgemeester G. van Veldhuizen dat de misstanden niet tot Hoorn beperkt bleven. Ook in andere groeigemeenten ontstonden volgens hem vaak nauwe banden tussen ambtenaren en bouwers.

Hoorn werd tijdens het onderzoek van de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid genoemd als `corrupte gemeente'. Het nieuwe college van B en W liet accountantskantoor Deloitte speuren naar onregelmatigheden. De burgemeester noemt het ,,een teken van kracht'' dat het rapport er ligt, en openbaar is. ,,Ik heb dat elders in Nederland nog niet gezien.''

Deloitte ondervroeg (oud)ambtenaren en politici. Daarbij komt naar voren dat er risicovolle relaties waren tussen bouwers, ambtenaren en politici. Er waren bordeelbezoeken en andere giften van bedrijven in ruil voor opdrachten. Ook werd vertrouwelijke informatie gelekt. Regels tegen belangenverstrengeling ontbraken en er werd ook niet tegen opgetreden. ,,Het gedrag aan de top leek het eigen gedrag van ondergeschikten te legitimeren'', aldus het rapport.

Tegen enkele ambtenaren zijn concrete beschuldigingen van corruptie geuit. Deloitte zocht het niet uit. Dat is de taak van justitie, vindt het college, dat het rapport zal doorsturen. Justitie vervolgt inmiddels de ex-directeur Gemeentewerken van Hoorn wegens corruptie. Een tweede ambtenaar staat op non-actief.

Hoorn pagina 3