`Ik zie hier veel zwakke plekken'

In Auckland strijden tien landen om vijf resterende startbewijzen voor het olympisch hockeytoernooi voor vrouwen. Bondscoach Marc Lammers (35) van het al geplaatste Nederland kijkt aandachtig toe.

Het komt uit de grond van zijn hart. ,,Blij dat wij hier niet hoeven spelen'', verzucht Marc Lammers vanuit Auckland, waar de bondscoach van de reeds geplaatste Nederlandse hockeysters sinds vrijdag getuige is van het olympisch kwalificatietoernooi.

Vijf startbewijzen staan in Nieuw Zeeland op het spel. Spanje bemachtigde gisteren het eerste `ticket' dankzij de derde opeenvolgende zege op rij, ditmaal ten koste van Japan (1-0). Nieuw Zeeland, Duitsland en Japan zijn na vandaag ook zeker van deelname. Dat Nieuw Zeeland en Duitsland een salonremise (1-1) overeenkwamen in de laatste speelronde van groep A, kwam voor Lammers allerminst als een verrassing. Beide landen hadden nog één punt nodig. ,,De coaches zullen vanavond nog wel een biertje drinken aan de bar'', voorspelde de 35-jarige Brabander gisteren.

Groot-Brittannië is het kind van de rekening. Ondanks de zege op Ierland (2-0) eindigde de ploeg van bondscoach Bob Crutchley op de derde plaats. Het betekent dat de nummer vier van Europa is veroordeeld tot de strijd om de vijfde tot en met achtste plaats, en twee keer moet winnen, eerst van Zuid-Korea en vervolgens van de Verenigde Staten of Ierland, om te voorkomen dat de selectie voor het eerst sinds 1984 (Los Angeles) ontbreekt bij de Olympische Spelen.

Maar de Britten hebben de martelgang grotendeels aan zichzelf te wijten, weet Lammers. ,,Groot-Brittannië is hét voorbeeld van een ploeg die te veel heeft gedaan, en dat is niet voor het eerst dat ze dat overkomt. Die meiden zijn al maanden bijeen, hebben spijkerhard getraind en sjokken hier totaal versuft over het veld. Echt ongelooflijk om te zien. Het ontbreekt aan passie en vechtlust.''

Dezelfde ingrediënten miste Lammers' voorganger Tom van 't Hek, toen de oud-international acht jaar geleden bij het pre-olympisch toernooi in Zuid-Afrika met Nederland langs de rand van de afgrond kroop. Vijf maanden na het behalen van de Europese titel in eigen land bleek zijn selectie in Kaapstad niet of nauwelijks vooruit te branden. Nederland eindigde uiteindelijk als vijfde, en bleef het onfortuinlijke China met minimaal verschil (doelsaldo 0 om -1) voor.

Lammers en zijn selectie bespaarden zichzelf een hoop overwerk door vorig najaar in Barcelona de Europese titel te prolongeren. De hockeybond was de ploeg dankbaar: het geld voor de peperdure trip naar het andere eind van de wereld (geschatte kosten 150.000 euro) bleef in kas. Bovendien voorkwamen de hockeysters dat de vaderlandse competitie in het honderd zou lopen, en Lammers vervolgens bij plaatsing in tijdnood met het oog op de Olympische Spelen.

Die omweg werd vermeden en dus zit Lammers in Auckland sinds vrijdag als spion op de tribune, samen met videoman Lars Gillhaus. Onder de indruk is de coach tot dusver niet. ,,Iedereen laat steken vallen, afgezien van Spanje. Die spelen stug en degelijk, en hebben de klus zo snel mogelijk geklaard. De rest lijkt bevangen door de spanning. Ik zie dan ook opvallend veel slordigheden en veel zwakke plekken. Duitsland en Groot-Brittannië bijvoorbeeld raken achterin al vrij snel de kluts kwijt zodra ze onder druk worden gezet. Dat is handig en prettig om nu alvast te weten.''

Lammers' studiereis heeft hem dan ook slechts bevestigd in zijn vermoeden: het gevaar voor Nederlands enige olympische vrouwenteamsport in Athene komt niet uit het kwalificatietoernooi. ,,Hoewel de krachtsverschillen minder zijn geworden, zal het straks toch gaan tussen vier van de vijf landen die hier ontbreken: Argentinië, Australië, China en Nederland. Van Zuid-Afrika verwacht ik ook nog wel wat, al was het maar omdat die ploeg met Pietie Coetzee een geweldige strafcorner in huis heeft.''

Dat kan van de korte hoekslag van de tien in Nieuw Zeeland actieve ploegen niet gezegd worden. ,,Spanje weet er altijd wel eentje in te prikken, maar de rest zit op een scoringspercentage van minder dan twintig procent (één uit vijf raak, red.). Daar win je de oorlog dus niet mee.''

Omdat in Auckland geen punten voor de wereldranglijst te verdienen zijn, staat nu al vast dat Nederland, de huidige nummer drie van de ranking, komende zomer in de voorronde op Helleniko in elk geval te maken krijgt met Australië (2) en Duitsland (7). De andere poule wordt aangevoerd door wereldkampioen Argentinië (1) en China (4). Mocht Groot-Brittannië (5) zich alsnog plaatsen, dan blijft Spanje (6) in de `Nederlandse' groep.

Ter voorbereiding op het olympisch toernooi speelt Nederland nog minimaal twaalf oefenduels, uitgesmeerd over acht weken, voordat het elftal op 14 of 15 augustus afslaat in de Griekse hoofdstad. Onzekerheid bestaat alleen nog over het geplande drieluik, medio juli in Athene, tegen Zuid-Korea. Lammers: ,,De Grieken weigeren tot op heden de poorten van het olympisch complex open te gooien. Maar al houden ze voet bij stuk, dan nog staat onze voorbereiding als een huis.''

    • Mark Hoogstad