Homoprinsen onder vuur in Amerika

Het Nederlandse prentenboek Koning en koning van het schrijf- en illustratieduo Linda de Haan en Stern Nijland heeft in de Verenigde Staten voor enige opschudding gezorgd. De hoofdpersoon, een prins, wijst een aantal prinsessen af als huwelijkskandidaat en trouwt een andere prins.

Een ouderpaar in Wilmington weigert het boek terug te brengen naar de schoolbibliotheek en dreigt met een rechtszaak. Verschillende nieuwszenders en persbureaus als CNN, ABC en AP pikten het protest op. Organisaties als de American Booksellers Foundation for Free Expression daarentegen zegden de uitgever van het boek aldaar, Tricycle Press, hun steun toe. De uitgever meldde een ,,stortvloed'' aan haatmailtjes te hebben ontvangen.

Behalve homoseksualiteit zou het boek volgens de getergde ouders ook scheiden promoten. De koningin erin maant haar zoon eindelijk een gemalin te kiezen: ,,Toen ik zo oud was als jij was ik al twee keer getrouwd geweest.''

De maaksters van het boek stellen in een korte reactie dat ze gewoon een modern en grappig sprookje hebben willen maken. ,,Dit is een uitermate bizarre affaire.'' Koning en Koning verscheen in Nederland in 2002 bij uitgeverij Gottmer en trok weinig aandacht. Er zijn hier wel meer prentenboeken over verliefde prinsen.

Behalve naar Amerika werd het boekje van De Haan en Nijland verkocht aan nog zes andere landen. Deel twee over de verliefde prinsen, King and king and family, waarin de prinsen op huwelijksreis gaan en een dochter adopteren, verschijnt in de VS in mei.

Het eerste deel wordt er momenteel herdrukt.

    • Judith Eiselin