Gemor over stilte

De Tweede Kamer wil een formeel protocol opstellen hoe gehandeld moet worden bij het overlijden van leden van het Koninklijk Huis. Dit zegt ondervoorzitter Dijksma (PvdA) van het presidium (het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer) naar aanleiding van de discussie die is ontstaan over het stilleggen van de vergadering na het overlijden van prinses Juliana.

De fracties van SP en GroenLinks hebben hun ongenoegen geuit over de lange periode van vergaderstilte. Kamerlid Van Bommel (SP) vindt dat als de regering gewoon doorgaat met plannen maken, de Kamer door moet gaan met het controleren van de regering. GroenLinks en de PvdA hebben gezegd dat de Kamer ,,best respectvol kan vergaderen''.

Nu beslissen de voorzitters en ondervoorzitters van de Eerste en Tweede Kamer nog op ad hoc basis wat te doen als er een lid van het Koninklijk Huis overlijdt. Zaterdag werd, net als na het overlijden van prins Claus, besloten de openbare vergaderingen stil te leggen tot aan het moment van de bijzetting, dinsdag 30 maart. Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer is dat ,,uit eerbetoon aan Juliana''.