Expat gaat pendelen

De traditionele expat is op z'n retour. Steeds minder bedrijven verplichten hun werknemers tot een gehele loopbaan in het buitenland. In plaats daarvan sturen zij hen voor korte projecten de grens over. Of laten zij hen tussen buitenlandse vestigingen heen en weer reizen. Met deze varianten sparen werkgevers geld uit en bieden zij een oplossing voor het toenemende aantal werknemers dat een lange uitzending afwijst omdat hun partner een eigen carrière heeft.

Bij ICT-concern Cap Gemini Ernst & Young pendelt 90 procent van de expats tussen het hoofdkantoor in Utrecht en een van de twintig Europese vestigingen. ,,Jarenlange uitzendingen waarbij het hele gezin meeverhuist komen bij ons nauwelijks voor'', aldus een woordvoerster. Ook bij advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer, de accountantskantoren Deloitte en Ernst & Young en bij Heineken wordt steeds meer met korte uitzendcontracten gewerkt.

,,Wie zijn werknemer voor vijf jaar naar Brazilië stuurt is meer kwijt dan alleen salaris en reiskosten'', zegt Nannette Ripmeester van Expertise in Labour Mobility, een onderzoeksbureau naar mobiliteit op de arbeidsmarkt.

Volgens Tim de Nordwall van adviesbureau voor intercultureel management ITIM zijn gedesillusioneerde partners een belangrijke oorzaak van het falen van uitzendingen. Ongeveer 40.000 Nederlanders werken voor Nederlandse organisaties in het buitenland: 60 procent op tijdelijke basis, 30 procent pendelt, 10 procent blijft de hele loopbaan in het buitenland. Ook dalende vliegprijzen en makkelijker telecommunicatie spelen een rol bij de opkomst van de internationale pendelaar.

EXPAT: pagina 18

    • Danielle Pinedo