Doorstart voor `Maatwerk' op Duitse markt

Arbeidsbemiddelaar Maatwerk uit Helmond blijft actief op de Duitse markt. Begin dit jaar moest de Duitse dochteronderneming surseance aanvragen omdat een nieuwe vorm van arbeidsbemiddeling voor het bedrijf op een financieel debacle was uitgedraaid.

Met een deel van het personeel gaat Maatwerk nu verder in een nieuwe onderneming en met een andere vorm van bemiddeling, aldus directeur Jos Berends. Van de 4,6 miljoen werklozen in Duitsland zijn er 2,3 miljoen in het bezit van een waardebon voor arbeidsbemiddeling. De bon kan na succesvolle bemiddeling van de werkzoekende worden door de bemiddelaar verzilverd worden. Een succesvolle bemiddeling levert gemiddeld 2.000 euro op. Maatwerk wil nu met vierhonderd bemiddelaars op deze markt actief worden. In de afgelopen twee jaar werden slechts 54.000 bezitters van een zogeheten Gutschein aan een vaste baan geholpen.

Maatwerk raakte in moeilijkheden op de Duitse markt toen men probeerde via zogeheten Personal Service Agenturen werklozen te bemiddelen. De PSA's nemen werklozen over van het arbeidsbureau en krijgen na succesvolle bemiddeling een vergoeding. De werkloosheidsuitkering vervalt, werkzoekenden krijgen een inkomen van de PSA. Omdat de bemiddeling niet succesvol was liepen de kosten voor Maatwerk snel op, zonder dat daar voldoende inkomsten tegenover stonden.

Met een klein deel van de onderneming wil Maatwerk in Hamburg, Berlijn en Noordrijn-Westfalen nu een doorstart proberen. Handicap is daarbij dat het Duitse arbeidsbureau de opdracht eigenlijk opnieuw openbaar moet aanbesteden. Berends hoopt dat twintig van de oorspronkelijk 160 vestigingen in de nieuwe opzet verder kunnen. Maatwerk wilde eigenlijk met zeshonderd man personeel 10.000 werkzoekenden aan een baan helpen. Nu hoopt het bedrijf met honderd tot honderdvijftig bemiddelaars voor 1.500 mensen werk te vinden.