Commissie stemt in met boete Microsoft

De Europese Commissie heeft vanmiddag ingestemd met het voorstel van eurocommissaris Monti (Mededinging) om Microsoft een recordboete op te leggen van 497 miljoen euro wegens misbruik van zijn dominante marktpositie bij besturingssystemen voor computers. Ook moet het Amerikaanse softwareconcern binnen 90 dagen een `kale' versie van zijn systeem Windows op de Europese markt brengen zonder Media Player-software voor audio en video, zodat concurrenten meer kans krijgen. Verder moet het binnen 120 dagen interface-codes vrijgeven om concurrentie mogelijk te maken op de markt voor computers in kantoornetwerken.

,,Dominante ondernemingen hebben een speciale verantwoordelijkheid om te waarborgen dat de wijze waarop zij zaken doen mededinging niet verhindert en consumenten en innovatie niet schaadt'', aldus Monti in een verklaring. ,,Het besluit van vandaag herstelt de voorwaarden voor eerlijke concurrentie en stelt duidelijke principes voor het toekomstig gedrag van een onderneming met zo'n sterke dominante positie.''

Hiermee onderstreept Monti te willen voorkomen dat Microsoft in nieuwe Windows-versies door de koppeling van accessoires concurrenten uitschakelt. ,,De Commissie is bezorgd dat de koppeling van Media Player een voorbeeld is van een meer algemene ondernemingspraktijk.'' Monti onderstreepte dat ,,elke toekomstige zaak op zijn eigen merites zal worden beoordeeld''.

Een poging tot schikking met Brussel was vorige week mislukt. De softwaregigant heeft al aangegeven tegen het oordeel van de Europese Commissie in beroep te gaan bij de Europese rechter in Luxemburg. Ook moet Microsoft proberen opschorting te krijgen van de opgelegde maatregelen, maar de rechter staat dat zelden toe. Microsoft moet dan aantonen ,,ernstige en onherstelbare schade'' te lijden door de maatregelen.

Directeur M. van der Bel van Microsoft Nederland noemt de boete ,,zeer pijnlijk'' voor het bedrijf. ,,Wij wilden een kale versie van Windows leveren zonder mediaspeler. Maar dat zij willen bepalen wat wij in de toekomst in onze producten stoppen, gaat te ver.''