Beursgang in Frankfurt weer mislukt

Siltronic, een toeleverancier van de halfgeleiderindustrie, heeft zijn beursgang opgeschort. Het is de tweede Duitse onderneming binnen een week die afziet van een notering in Frankfurt.

Siltronic zou vrijdag naar de beurs gaan. Directeur Wilhelm Sittenthaler noemde vanochtend het slechte beursklimaat als belangrijkste oorzaak van het uitstel. ,,Ook een aantrekkelijke onderneming kan niet om de recente gebeurtenissen in de wereld heen.'' Sittenthaler wil wachten totdat de financiële markten zich hebben hersteld van de aanslagen in Madrid en recente onlusten in het Midden-Oosten.

Beurshandelaren reageerden hoogst verbaasd op de argumentatie van Sittenthaler. De Duitse aandelenindex DAX heeft in de afgelopen dagen weliswaar 300 punten verloren, maar van paniek kan volgens handelaren geen sprake zijn.

Het argument van het slechte beursklimaat kwam even later vanochtend bovendien in een vreemd daglicht te staan toen de Duitse Postbank bekendmaakte haar beursgang met enkele maanden te willen vervroegen. De bank wil nu uiterlijk half juli naar de beurs. De Postbank is volledig eigendom van Deutsche Post, dat een substantieel minderheidsbelang wil afstaan. Maandag ging in Brussel bovendien telecombedrijf Belgacom al met succes naar de beurs.

Siltronic uit München is een dochteronderneming van Wacker-Chemie en produceert siliciumschijven (wafers) waaruit chips gesneden worden. Het bedrijf wilde 57,5 miljoen aandelen plaatsen met een prijs tussen 14,50 en 19 euro. Begin deze week hadden handelaren er al op gewezen dat de stukken daarmee aan de dure kant waren. Een introductiekoers van 12 of 13 euro werd als realistischer gezien. Daar staat tegenover dat de stukken, aldus de Financial Times Deutschland, in de pre-emissiehandel vanochtend 16 euro noteerden.

Vorige week werd op het laatste moment de beursgang van chipfabrikant X-Fab uit Erfurt afgeblazen omdat institutionele beleggers niet geïnteresseerd waren. De voorbereiding van de notering onder leiding van ING werd ontsierd door onenigheid in het bankenconsortium. Commerzbank trok zich op het allerlaatste moment uit de groep terug. De beursgang van Siltronic werd voorbereid door Deutsche Bank en Morgan Stanley.

X-Fab en Siltronic moesten de eerste nieuwkomers worden op de Duitse beurs sinds najaar 2002. Behalve Postbank hebben ook Hapag-Lloyd en Wincor Nixdorf beursplannen.