Alarm admiraal past in vendetta

De Russische vlootcommandant Vladimir Koerojedov heeft gisteren gezegd dat de kruiser Peter de Grote elk moment in de lucht kan vliegen. ,,Ik doel met name op het onderhoud van de nucleaire reactor.'' Drie uur later al trok de admiraal zijn woorden in: zijn onvrede betrof slechts de leefkwartieren. ,,De nucleaire veiligheid van het schip is volledig gegarandeerd.''

Een vlootwoordvoerder zei dat Koerojedovs opmerking ,,niet bedoeld was voor de pers''. De admiraal liet zich de explosieve opmerkingen ontvallen tegen verslaggevers van de persbureaus Interfax en ITAR-Tass. De nucleaire kruiser Peter de Grote, het vlaggenschip van Ruslands Noordelijke Vloot, werd vorig jaar nog uitgeroepen tot het best onderhouden en meest parate schip.

De eruptie van Koerojedov lijkt vooral het gevolg van een vendetta met de kapitein van de Peter de Grote, Vladimir Kasatonov. Hij is de neef van Koerojedovs eerder op non-actief gestelde tweede man, Igor Kasatonov. En die getuigde onlangs tegen zijn oude baas in een besloten rechtszaak over het zinken van de antieke kernonderzeeër K-159, waarbij in september vorig jaar 9 man verdronken. Koerojedov was wegens zijn vergaande passiviteit verantwoordelijk, stelde Kasatonov. Koerojedov mocht desondanks blijven.

Vorige week inspecteerde admiraal Koerojedov de Peter de Grote. Hij observeerde er de lancering van ballistische raketten: een eerdere poging daartoe was onder toeziend oog van president Poetin op gênante wijze mislukt. Internetkrant Gazeta.ru, die goede bronnen heeft bij de Noordelijke Vloot, schrijft dat zijn inspectierapport zich beperkt tot kapotte brandblussers en achterstallig onderhoud in de leefkwartieren. Koerojedov had op de Peter de Grote voortdurend gefoeterd over overvolle asbakken en scheefhangende schilderijtjes, aldus Gazeta.ru.

Admiraal Koerojedov heeft een streepje voor bij president Poetin. In zijn vijf jaar als vlootcommandant presideerde hij over de ramp met de kernonderzeeër Koersk (2000, 118 doden) en de K-159 (2003, 9 doden). Beide zaken leidden tot ontslagen in de marinetop, maar Koerojedov bleef buiten schot. En dat terwijl hij als serieleugenaar Poetin veelvuldig in problemen bracht. Zo stelde hij daags na de ondergang van de Koersk dat de bemanning het goed maakte en de Koersk drijvende werd gehouden door er lucht in te pompen. Later hield hij hardnekkig vol dat de Koersk in aanvaring was gekomen met een NAVO-onderzeeër. Toen onlangs de raketlancering mislukte, bezwoer Koerojedov dat er slechts een simulatie was gepland. Ook was de admiraal verwikkeld in luidruchtige conflicten met ondergeschikten: de populaire bevelhebber van de Zwarte Zeevloot, Vladimir Komojedov, vocht in 2002 zijn abrupte ontslag aan als ,,vuil en achterbaks''. Koerojedov hoopte naar verluidt op een benoeming tot minister van Defensie. Na de nieuwe blunder mag gevreesd worden dat zelfs Poetins geduld opraakt.