`Akkoord EU-grondwet op til'

Een compromis over een toekomstige Europese grondwet is ,,noodzakelijk en mogelijk'' onder Iers voorzitterschap. Dat hebben de Poolse premier Miller en de Duitse bondkanselier Schröder gisteren gezegd na een onderhoud in Warschau.

Op een gezamenlijke persconferentie lieten beide regeringsleiders zich optimistisch uit over de kansen op een akkoord over een Europese grondwet dat ,,recht doet aan het politieke, economische en culturele gewicht'' van Polen.

Het onderwerp staat op de agenda voor de Europese top van regeringsleiders later deze week in Brussel. Dan brengt premier Ahern van Ierland, dit half jaar EU-voorzitter, verslag uit van zijn zoektocht naar een compromis. Eerder deze week, na een bezoek aan de Franse president Chirac, uitte Ahern zich positief over de kans op overeenstemming.

Tijdens een bezoek aan Denemarken zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Straw, gisteren op de Eurotop deze week geen akkoord te verwachten. ,,Maar de kansen op een akkoord tegen het einde van het Ierse voorzitterschap in juni zijn nu beduidend groter.''

In december slaagden de Europese regeringsleiders er onder Italiaans voorzittercshap niet in het eens te worden over een EU-grondwet. Voornaamste struikelblok was dat Polen en Spanje het niet eens waren met de daarin voorgestelde stemverdeling, terwijl Frankrijk juist niet wilde tornen aan de ontwerptekst.

,,Ik zie een reële kans op een compromis zonder het beginsel van de dubbele meerderheid los te laten'', aldus Schröder onder verwijzing naar het voorstel in de ontwerp-grondwet om beslissingen in de Unie in de toekomst te nemen met een meerderheid van de lidstaten plus een meerderheid van de bevolking van 60 procent.

Na de verkiezingsoverwinning van de Spaanse sociaal-democraten vorige week liet aanstaand premier Zapatero weten de Europa-politiek van Madrid te willen bijstellen. Daarop steeg in de Europese Unie de hoop op Spaanse inschikkelijkheid over de grondwet.