AC Milan zet Deportivo opzij op weg naar halve finale

Deportivo la Coruña staat over twee weken voor eigen publiek voor de vrijwel onmogelijke opgave om AC Milan uit de halve finales van de Champions League te houden. De Spaanse ploeg werd gisteravond in het Italiaanse San Siro-stadion na rust overrompeld: 4-1.

Met de Nederlander Clarence Seedorf als dirigent op het middenveld (vanaf de linkerkant) bewees Milan dat het op dit moment met Real Madrid en Arsenal tot de sterktste teams van Europa mag worden gerekend. De formatie van trainer Carlo Ancelotti is in de competitie ook al bijna niet meer te achterhalen en stevent af op het kampioenschap in de Serie A.

Uitblinker bij Milan was gisteravond de 21-jarige Braziliaanse middenvelder Kaká. Hij maakte twee doelpunten en toonde zich in het kielzog van de superspitsen Filippo Inzaghi en Andrej Sjevtsjenko een moeilijk te controleren aanvallende middenvelder.

Deportivo kwam nog wel op voorsprong tegen de regerende kampioen van de Champions League. Een voorzet van Joan Capdevila werd door Walter Pandiani in de rug van Seedorf ingekopt. Vijf roodzwart-hemden van Milan gaven de Uruguayaan vrij baan. Daarna probeerde Milan als een geroutineerd team de wedstrijd te controleren en druk uit te oefenen op het doel van Deportivo. Het tempo waarin dit gebeurde was echter te laag. De gelijkmaker kwam daardoor pas in de laatste minuut van de eerste helft. Kaká controleerde de bal na een voorzet van zijn landgenoot Cafu op zijn bovenbeen en schoot vervolgens hard in. Dit tot vreugde van de tifosi op de tribunes en premier en clubvoorzitter Silvio Berlusconi. In de laatste seconden voor rust werd het nog bijna 2-1. Seedorf gaf hard voor, maar Inzaghi, die ongelukkig speelde, kopte de voorzet vanuit buitenspelpositie naast.

In de tweede helft besliste Milan binnen tien minuten de wedstrijd met drie treffers. Al in de eerste seconden na de rust maakte de Oekraïner Sjevtsjenko 2-1. Hij speelde de bal door de benen van Andrade en scoorde met een bekeken schot in de verre hoek. Kaká maakte drie minuten later, op aangeven van Seedorf, 3-1. Met een fantastische vrije trap liet Pirlo vervolgens doelman Molina kansloos, 4-1. Na dat Milanese kwartiertje drongen de manschappen van Ancelotti niet zo fanatiek meer aan. De halve finale gloort niettemin voor de rossoneri.

De 35-jarige Milan-verdediger Paolo Maldini brak in het duel met Deportivo een record. Het was zijn 130ste optreden in een Europa-Cupduel, waarmee hij nu één Europese wedstrijd voorstaat op Frank de Boer, die overigens gisteravond op een heel ander niveau scoorde. Namelijk met Glasgow Rangers in de Schotse competitie tegen Dunfermline. Maldini debuteerde op het internationale podium in 1985, toen hij in de strijd om de UEFA-beker met Milan verloor van Auxerre. De 35-jarige verdediger is ook recordinternational van zijn land met 126 interlands.

In de andere kwartfinale bezorgde FC Porto zich met een 2-0-zege ten koste van Olympique Lyon een goede uitgangspositie om de halve finale van de Champions League te halen. De Portugezen, die in de vorige ronde Manchester United uitschakelden, namen vlak voor de pauze de leiding door een doelpunt van Deco. Carvalho maakte na rust in de 71ste minuut de tweede treffer.

De Zuid-Afrikaanse ex-Ajacied Benni McCarthy was tot het einde van de wedstrijd gedreven op zoek naar de derde treffer. Hij toonde zich na afloop nog niet gerust over de goede afloop in Lyon. De Franse ploeg heeft in zijn optiek voldoende kwaliteit om de 2-0-achterstand op eigen bodem in te lopen.