Aandelen lager na gunstige opening

De Europese effectenbeurzen hebben ook vanmorgen nog geen overtuigende opgaande lijn weten te vinden. De dag begon aardig met winsten voor de belangrijkste koersgemiddelden van 0,5 procent of iets meer, ondanks kleine minnen op Wall Street gisteravond. Maar aan het eind van de ochtend was daar weinig of niets meer van over.

In Amsterdam was de AEX-index tegen het middaguur 0,81 punt lager op 328,40 punten, een verlies van 0,25 procent. De CAC-index in Parijs stond 0,1 procent in de min. Londen was 0,1 procent hoger en Frankfurt won 0,2 procent.

In Amsterdam boekte Getronics een winst van 4 procent en handelshuis Hagemeyer klom 1,8 procent. Deze fondsen zijn al enkele weken zeer gevoelig voor de sfeer op de handelsvloer, net als telecombedrijf Versatel. Dat zakte na een sterke opening terug tot een vrijwel onveranderde koers.

Tot de grootste verliezers behoorde Unilever. Het was- en voedingsmiddelenconcern liet weten in het eerste kwartaal van 2005 preferente aandelen om te wisselen in gewone stukken. Beleggers hadden dat eerder verwacht en drukten de koers omlaag met 1,5 procent. Alleen handelshuis Buhrmann deed het slechter (2,3 procent verlies). Koninklijke Olie leed niet echt onder het onderzoek dat Justitie in de VS gisteren officieel aankondigde. De Amerikaanse pers had er al eerder melding van gemaakt. De 'Olies' stegen 0,4 procent tot 37,74 euro.

Elders in Europa waren er weinig uitschieters. Wel viel in Frankfurt het detailhandelsconcern Metro op met een koerswinst van 5,4 procent na de publicatie van meevallende resultaten. Metro was verreweg de sterkste stijger in de DAX-index. In Parijs won Thomson, dat in consumentenelektronica zit, 3 procent. Het bedrijf bevestigde zijn optimistische kijk op het lopende jaar.

De effectenbeurs in Tokio sloot hoger. De Nikkei-index steeg met 83,90 punten (0,7 procent) tot 11.364,99. De hoop op een verder herstel van de Japanse economie leidde tot vraag naar aandelen van bedrijven die het vooral van de binnenlandse markt moeten hebben.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten een verdeeld beeld zien. Het koersgemiddelde in Zuid-Korea sloot 0,5 procent lager. In Hongkong ging de Hang Seng-index omhoog met 0,7 procent. De beurs in Australië eindigde met een klein verlies van 0,1 procent.