Yassin moest dood

Dat sjeik Yassin zou worden gedood, was onvermijdelijk. Hamas, dat door Yassin werd geleid, is een terroristische organisatie met als doelen de staat Israël te vernietigen, zoveel mogelijk Israëliërs te doden en iedere kans op vrede tussen ons en de Palestijnen te saboteren.

Yassin was niet alleen een religieuze en geestelijke mentor maar ook een militaire leider, die het moorddadige karakter van de aanvallen van Hamas bepaalde, een leider die bij tal van terroristische aanvallen betrokken is geweest. Hij bleef Hamas voorgaan op de weg van de terreur, ook nadat hij herhaaldelijk was gewaarschuwd en nadat al een aanslag op zijn

leven was gepleegd.

Een democratisch land moet alles doen wat nodig is om zijn inwoners te beschermen. À la guerre comme à la guerre: in de oorlog tegen de terreur zijn woorden niet genoeg. Alle leden van de terroristische organisaties moeten op de korrel worden genomen. Daarom was het doden van Yassin een noodzakelijke stap in de alomvattende oorlog tegen de terreur.

De dood van Yassin zal geen einde maken aan het terrorisme. Op korte termijn zal het er waarschijnlijk door verhevigen. Maar op middellange termijn kan de aanval schade toebrengen aan het vermogen van Hamas om aanvallen uit te voeren en ernstige schade op lange termijn aan te richten.

Dat Israël het heeft aangedurfd Yassin te doden, zal het Palestijnse Gezag er misschien ook toe brengen om tegen de terroristen te gaan optreden.

Hamas is een zware slag toegebracht. Er valt niemand te bekennen die sjeik Yassin zou kunnen vervangen. Waarschijnlijk zal het Palestijnse Gezag, dat ook door Hamas wordt bedreigd, van de verwarring binnen die organisatie profiteren om zich er sterker tegenover op te stellen.

Nu Yassin is gedood, zou het voor het Palestijnse Gezag moeilijker kunnen worden om acties van Palestijnen op straat in de hand te houden. Waarschijnlijk zullen er grootscheepse, lastige rellen komen, maar als het Palestijnse Gezag wil overleven, zal het de straat in zijn greep moeten krijgen. Dat wordt een testcase, niet alleen voor de toekomstige activiteiten van Hamas, maar ook voor de macht en de onafhankelijkheid van het Palestijnse Gezag zelf. Als het Palestijnse Gezag niet kan verhinderen dat de Gazastrook in chaos wegzinkt, zal het zonder twijfel ernstig worden verzwakt.

Terwijl ik dit schrijf, zou het doelgerichte doden moeten doorgaan. Wij moeten de terroristen op hun huid blijven zitten. Zij zullen proberen aanvallen uit te voeren wanneer zij maar kunnen.

Vandaag steun ik het besluit om Yassin te doden. Desondanks herhaal ik: diplomatieke initiatieven zijn de enige manier om te voorkomen dat het conflict nieuwe hoogtepunten van bloedvergieten en leed bereikt. Het initiatief begint met unilaterale terugtrekking uit de Gazastrook, en vervolgt met onderhandelingen met de Palestijnen, met als doel een vreedzame regeling. De regering van Israël mijdt echter de diplomatieke kant van het conflict volledig.

Danny Yatom is lid van de Knesset voor de Arbeiderspartij en voormalig hoofd van de inlichtingendienst Mossad.

© Maariv International

    • Danny Yatom