Winkels: `nationale aanpak ramkraak'

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) wil een landelijke aanpak van ramkraken.

De brancheorganisatie denkt aan een speciale ,,ramkraakcoördinator'' bij de politie. Ook zou de raad graag zien dat winkeliers hun investeringen in preventieve maatregelen van de belasting kunnen aftrekken.

Ramkrakers hebben hun werkterrein verlegd, stelde secretaris veiligheid P. Walraven van de RND gisteren. ,,Wij zien een verschuiving van juweliers naar andere winkeliers.''

Juweliers hebben hun zaken beter beveiligd, bijvoorbeeld door het plaatsen van rampaaltjes voor de deur. ,,De succesvolle aanpak van de juweliers leidt ertoe dat andere winkels steeds vaker het slachtoffer worden van ramkraken.''

In 2003 waren volgens een opgave van verzekeraar Interpolis vooral fotozaken, kledingzaken en computerwinkels het doelwit van ramkrakers, omdat ook daar dure producten te koop zijn die snel kunnen worden meegenomen. Het afgelopen jaar werd 33 procent van de ramkraken gepleegd op een fotowinkel.

Volgens Walraven investeren winkeliers jaarlijks in totaal 270 miljoen euro in preventieve maatregelen. Hij wijst erop dat België fiscale maatregelen kent om dit soort maatregelen te stimuleren. De RND vindt dat Nederland dit ook zou moeten doen.

Walraven pleit ook voor internationale samenwerking. Naar zijn zeggen blijken het vooral Oost-Europese criminelen die ramkraken plegen. Cijfers hierover heeft hij niet, maar naar zijn zeggen blijkt dat uit meldingen die bij de RND binnenkomen van winkeliers.