Van den Anker wethouder Rotterdam

Marianne van den Anker (33) wordt de nieuwe wethouder veiligheid van Rotterdam. Zij volgt Rabella de Faria op, die twee maanden geleden wegens vermeend disfuntioneren moest opstappen.

Van den Anker (Leefbaar Rotterdam) zou zich vanmiddag presenteren aan het college van burgemeester en wethouders. Daarna volgt een persconferentie. Fractieleider Ronald Sørensen van Leefbaar Rotterdam noemde haar vanmorgen ,,een jonge, zeer ambitieuze vrouw'' die op het gebied van veiligheid ,,theorie en praktijkervaring aan elkaar paart''.

Marianne van den Anker is als onderzoekster verbonden aan de Nederlandse Politieacademie in Apeldoorn. Zij is gespecialiseerd op het gebied van de zware milieucriminaliteit, waarover ze onder meer het boek Wie betaalt, bepaalt publiceerde. Ook verrichtte ze onderzoek in opdracht van het Kernteam Zware Milieucriminaliteit.

Fractieleider Sørensen betoonde zich vanmorgen ingenomen met de nieuwe wethouder, volgens hem ,,een dame die er staat''. Van den Anker was één van de 76 sollicitanten op de vacature voor wethouder veiligheid, waarvoor de fractie een personeelsadvertentie had geplaatst. Voormalig korpschef Hessing van Rotterdam en Tweede-Kamerlid Nawijn (LPF), wier namen de afgelopen weken circuleerden, hebben volgens Sørensen ,,niet gesolliciteerd''. ,,En wij hebben ze ook niet gevraagd, want dat zou vriendjespolitiek zijn. Oude politiek dus, waar wij juist vanaf willen.''

Sørensen noemt het `een wens van Pim Fortuyn' dat nu opnieuw een vrouw wethouder veiligheid wordt. Sørensen: ,,Pim zei altijd: je moet een vrouw hebben als je die mannen in de driehoek bij wilt sturen, dus de burgemeester, de korpschef en de hoofdofficier. Maar dan wel een vrouw met haar op de tanden.'' Voor de fractie telde volgens Sørensen ook mee dat ,,Marianne van den Anker alle boeken van Pim heeft, in de eerste druk''.

Rabella de Faria werd door haar fractie behalve een inadequaat optreden ook verweten niet het `gezicht' van Leefbaar Rotterdam op veiligheidsgebied te zijn. De partij acht dit nodig om kiezers te laten inzien dat de vorderingen op dit gebied aan haar te danken zijn.

Uit een enquête van het Rotterdams Dagblad kwam onlangs naar voren dat Leefbaar Rotterdam 5 zetels zou halen, als er nu gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden. In 2002 was Leefbaar Rotterdam onder leiding van wijlen Pim Fortuyn met 17 zetels de grote winnaar in Rotterdam.