Van de Leur gaat niet naar Zomerspelen

Verona van de Leur ontbreekt in augustus op de Olympische Spelen in Athene. Nederlandse beste turnster ooit mist de conditie om zich voor de EK en vervolgens voor de Zomerspelen te kwalificeren.

De sportvrouw van het jaar 2002, olympisch ambassadeur van NOC*NSF, winnares van vier zilveren en twee bronzen medailles bij EK en WK, is na een jaar zonder serieuze trainingsarbeid nog altijd niet wedstrijdfit. De 18-jarige turnster die door een enkelblessure werd geplaagd, heeft na de eerste EK-kwalificatiewedstrijd in Amersfoort een terugslag gekregen. Die wedstrijd, waarin ze alleen op balk acteerde, ging niet goed.

Zaterdag zou Van de Leur in Madrid de tweede EK-kwalificatiewedstrijd moeten volbrengen, maar dat ziet ze niet zitten. ,,Ik heb er lang over nagedacht'', zei Van de Leur. ,,Maar ik wil een zo hoog mogelijk niveau. Een meerkamp van 36, 37 punten is bij de EK nodig om hoog te eindigen. Dat lukt me nog niet.'' Van de Leur, vroeger lid van Pro Patria en tegenwoordig van De Hazenkamp, was de beoogde kopvrouw van de Nederlandse turnafvaardiging in Athene.

Er gaan maximaal twee Nederlandse turnsters naar de Olympische Spelen. Tot nu toe heeft alleen Suzanne Harmes een nominatie. Topsportcoördinator Willem Veldman van de KNGU liet gisteravond weten dat ook Gabriëlla Wammes en Mayra Kroonen zich geblesseerd hebben afgemeld voor Madrid. Zij misten ook al de eerste wedstrijd in Amersfoort en kunnen zich nu niet meer plaatsen voor de EK. Er zijn nu nog acht turnsters in de race voor het Europees kampioenschap en dus voor de Spelen.

Trampolinespringer Alan Villafuerte is al zeker van deelname aan de Olympische Spelen, maar hij verruilde zijn club Victory Nederland voor Pro Patria. Villafuerte vindt de situatie in Alkmaar na de arrestatie van trainer Marc de W. en assistent M. K. te onzeker geworden. Afgelopen weekeinde toonde hij vormbehoud bij testwedstrijden in Athene. Desondanks voelde hij vooral onzekerheid over de continuïteit in Alkmaar. Hij koos voor Pro Patria in Zoetermeer, waar zijn broer Lennart trainer van de trampolinespringers is. Zijn synchroonpartner Sven Mooij en Andrea Lenders hebben aangegeven voorlopig Victory trouw te blijven.