Tunnels bij belaagd fort van Al-Qaeda

Pakistaanse troepen die in Zuid-Waziristan, het berggebied met Afghanistan, de jacht hebben geopend op Al-Qaeda, zijn gestuit op kilometers lange, ondergrondse tunnels nabij het fort dat ze al dagenlang omsingeld houden. In het fort zouden zich honderden strijders van Al-Qaeda ophouden, maar de kans bestaat dat velen van hen, onder wie mogelijk een of meerdere leiders van het terreurnetwerk, al bij het begin van het Pakistaanse offensief via de onderaardse sluiproutes zijn ontsnapt. Dat heeft een Pakistaanse commandant vandaag gezegd.

Vandaag zou een groep lokale stamhoofden opnieuw een gesprek hebben met de omsingelde strijders van Al-Qaeda ten einde hen te bewegen zich over te geven. Gisteren werd ook zo'n bemiddelingspoging ondernomen, maar toen vroegen de belaagde strijders de stamleiders om morgen terug te komen. Wel zijn sinds maandag meer dan tien Pakistaanse soldaten gedood in hinderlagen in Zuid-Waziristan.