Sparta vergroot spanning na uitzege tegen Helmond Sport

De spanning in de top van de eerste divisie neemt met de week toe. Aanvankelijk was Helmond Sport favoriet voor de titel, maar de ploeg van trainer Van Dijk leed gisteravond tegen Sparta zijn tweede opeenvolgende nederlaag: 0-2. Koploper Excelsior profiteerde maar half van de misstap van de Helmonders. De Rotterdammers speelden tegen Heracles met 1-1 gelijk.

Excelsior leidt nu met 57 punten uit 28 duels en heeft twee punten voorsprong op FC Den Bosch, dat met 1-1 gelijkspeelde bij FC Dordrecht. Helmond Sport is derde met 54 punten, maar een duel minder gespeeld. Heracles heeft 53 punten en Sparta 52, beide eveneens uit 27 wedstrijden.

Sparta speelde tegen Helmond Sport voor zijn laatste kans op het kampioenschap. De Rotterdammers zakten na de winterstop wat weg uit de top en moesten in Brabant winnen om aansluiting te houden. Sparta had schijnbaar geen kater overgehouden aan de schlemielige bekernederlaag van vorige week tegen FC Utrecht en domineerde de eerste helft. Dat overwicht leidde halverwege tot de 1-0 van Koevermans. In de tweede helft verkeek doelman Zegers zich op een schot van Bechan.

Koploper Excelsior stond al binnen een minuut voor in de topper uit tegen Heracles Almelo, via een treffer van Holman. De thuisploeg kwam in Almelo op gelijke hoogte dankzij een late treffer van Roelofsen. Welgeteld twaalf seconden deed Holman er over om voor Excelsior te scoren tegen Heracles. Dat was vier seconden te lang voor evenaring van het snelste doelpunt ooit in het betaalde voetbal.

In de eredivisie is Waslander recordhouder met acht seconden. Hij scoorde op 20 maart 1982 voor NAC in de wedstrijd tegen PEC Zwolle. In de eerste divisie staat het record ook op acht seconden. Drie spelers delen de kop. Metz van Veendam was de eerste, op 6 maart 1982 tegen SC Amersfoort. Den Ouden (Excelsior) evenaarde die tijd op 5 maart 2000 tegen RBC en tien maanden daarna, op 28 januari 2001, scoorde Mihci (Den Bosch) in de achtste seconde tegen MVV.