Spaanse politie rolt illegaal museum op

De Spaanse politie heeft in een kelder van een huis in het Aguilar de la Frontera (Córdoba) een archeologisch museum opgerold met meer dan 5000 vermoedelijk illegaal verkregen voorwerpen van de bronstijd tot de middeleeuwen.

De eigenaar is aangehouden. Dat melden vanmorgen de Spaanse dagbladen. De objecten vertegenwoordigen volgens de politie een grote waarde. Ze waren langs de wanden en in vitrines opgesteld en voorzien van korte beschrijvingen, die wel de datering aangaven maar niet de vindplaats. Volgens de politie zijn de objecten geroofd van Fenicische, Iberische, Griekse, Romeinse en Egyptische opgravingsterreinen in Andalusië. Onder de belangrijkste voorwerpen bevindt zich een beeld van de god Bacchus uit de tweede eeuw voor Christus, een fragment van een Romeins mozaïek en een Romeinse sarcofaag met de resten van een slaaf die nog steeds zijn ketenen om hals en voeten heeft. Verder trof de politie onder meer Romeinse en Griekse munten aan, keramiek en werktuigen uit het Bronzen Tijdperk en kostbare manuscripten uit de 16de en 17de eeuw.

Volgens het dagblad ABC bestaat het Museo Toro Albalá al meer dan twintig jaar, komt het voor in verscheidene toeristengidsen, waaronder een uitgave van de provincie Córdoba zelf, en speelde het een cruciale rol in het culturele leven van de plaats. Het bevindt zich in een kelder van een belangrijk wijnhuis met dezelfde naam. De eigenaar daarvan is ook eigenaar van het museum. De zaak is aangekaart door inspecteurs van de dienst natuurbescherming die de eigenaar beschuldigen van een misdrijf tegen het cultureel erfgoed. Hij zou de objecten illegaal hebben verkregen en niet hebben voldaan aan de wettelijke verplichting archeologische vondsten bij de overheid aan te melden.