Selectie Radio en Televisie

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met voormalig lakei Willem van Schaik die 40 jaar dienaar van prinses Juliana en prins Bernhard was. Hij hoopt volgende week dinsdag een van de mensen te zijn die haar naar haar laatste rustplaats mogen dragen. Verder aandacht voor de zoektocht naar Osama bin Laden. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over trainingskampen in Zimbabwe waar jongeren leren hoe ze de oppositie moeten onderdrukken. President Mugabe zet deze jongeren in om zijn macht te verstevigen en de komende verkiezingen te winnen. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Reportage over orthodontisten die niet geheel volgens de regelingen hun tarieven hanteren. Verder het tweede deel in de serie over geweld op scholen in The Bronx. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Herhaling uit januari 2002 over de huwelijksreis van prinses Juliana en prins Bernhard in 1937. Het jonge paar bleef destijds bijna drie maanden weg en genoot met volle teugen van het nieuwe geluk. Het belangrijkste reisdoel van het paar was hotel Patria in het Pools wintersportoord Krynica. Het verblijf, gepland voor tien dagen, liep uit tot vier weken. Daarna volgde nog een reis door Italië en Frankrijk. Ned.3, 20.55-21.30u.

't Zal je maar gebeuren: Zelfmoord. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.20-0.15u.

VPRO'S import: The Russian newspaper murders. Franse documentaire van Paul Jenkins over het gebrek aan vrije pers in Rusland aan de hand van de moord op Valery Ivanov, hoofdredacteur van de Togliatti Observer. Jenkins legt een verband tussen de corrupte zakenwereld en de Russische politiek, waar alles is geoorloofd en de Moskouse elite de dienst uitmaakt. Ned.1, 23.45-0.45u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Oud-politicus Willem Aantjes vertelt over zijn herinneringen aan koningin Juliana en zijn boek Maar de meeste van deze is de A. Verder Henriëtte Prast over haar boek Geld en geluk over de rol van emoties in het economisch verkeer en met Maureen Altorf over de trend dat jongeren steeds vroeger met seks beginnen. Ned.1, 21.57-22.42u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met Anil Ramdas, directeur van de Balie, over het multicultureel debat. RTL4, 22.30-23.30u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en verslag van de kwartfinale in de Champions League tussen AC Milan en Deportivo la Coruña. Na deze partij een lange samenvatting van FC Porto tegen Olympique Lyon. Ned.2, 20.25-23.32u.

FILM

Amos & Andrew (E. Max Frye, 1993, VS). Nicolas Cage is een ruwe-bolster-blanke-pit en Samuel L. Jackson een in het nauw gedreven rijke zwarte toneelschrijver in ondermaatse komedie die de grootste clichés van de buddy-film vermengt met het slechtste uit Daar komen de schutters!. Regiedebuut van de scenarist van Something Wild. RTL5, 20.30-22.15u.

The Golden Child (Michael Ritchie, 1986, VS). Brutaaltje Eddie Murphy is een kwieke welzijnswerker in sprookjesavontuur. Hij moet een Tibetaans knulletje, de personificatie van het Goede, beschermen tegen duivelse schurk Charles Dance. Veronica, 20.35-22.20u. , onderbroken door reclame.

La reine Margot (Patrice Chéreau, 1994, Fr./Duitsl./It.). Mede door hoofdrol van Isabelle Adjani beetje hysterisch uitgevallen `periodefilm' naar roman van Alexandre Dumas over de `bloedbruiloft' in de Bartholomeüsnacht van 1572. Canvas, 23.35-1.55u.

The Sheltering Sky (Bernardo Bertolucci, 1990, VS/Italië). Paul Bowles' in 1949 gepubliceerde roman over onthechting en persoonlijkheidsverlies werd in Bertolucci's bewerking vooral een liefdesgeschiedenis: echtelieden Port (John Malkovich) en Pit (Debra Winger) proberen elkaar terug te vinden in het nihilisme van het reizigersschap. Ademstokkende beelden van Vittorio Storaro onderzoeken de destructieve, maar verleidelijke leegte van de Noord-Afrikaanse woestijn. BBC2, 0.20-2.35u.

RADIO

Kunststof. Ontwerper Gert Dumbar praat over het onlangs verschenen memorandum voor logo's Logo R.I.P. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Optreden van de formatie De Kift en in het tweede uur een gesprek met boekhandelaar Anton Gerits, oprichter van het antiquariaat A. Gerits and Son in Amsterdam. Gerits zoekt een uitgever voor zijn boek Beginnen is Winnen waarin hij tips geeft voor boekenverzamelaars. Tot slot salsa. 747AM, 21.02-23.00u.