Prins Bernhard voelt zich slecht

Het is onzeker of prins Bernhard volgende week dinsdag aanwezig zal zijn op de rouwplechtigheid van zijn echtgenote prinses Juliana. De prins voelt zich ,,fysiek niet goed'', zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigd. Hij doet wel zijn ,,uiterste best'' om de bijzetting in de Nieuwe Kerk in Delft bij te wonen.

Over de aard van de klachten doet de RVD geen mededelingen. Bernhard (92) kampt al vele jaren met een wankele gezondheid, en heeft in het verleden diverse operaties moeten ondergaan. Als gevolg van problemen met zijn evenwichtsorgaan heeft de prins moeite met de aanwezigheid in grote groepen. Dat is de reden dat hij grote optredens de laatste jaren mijdt. Naar verluidt kampt de prins ook met een beknelde zenuw in zijn rechterbeen. Een lange periode van stilzitten kan er bij Bernhard toe leiden dat hij omvalt als hij opstaat en gaat lopen.

Voorafgaand aan de rouwplechtigheid na het overlijden van prins Claus op 15 oktober 2002, was het ook onzeker of Bernhard aanwezig zou zijn. Uiteindelijk woonde hij de dienst in Delft wel bij, maar daalde hij niet af met de familie in de koninklijke grafkelder.

De lijkkoets van prinses Juliana zal dinsdag in overeenstemming met haar wens paars zijn gekleurd, voorzien van witte elementen, zo heeft de RVD bevestigd. Haar moeder Wilhelmina werd in 1962 geheel in het wit begraven, net als haar vader prins Hendrik in 1934. Morgen zal het stoffelijke overschot van prinses Juliana begeleid door haar vier dochters van Paleis Soestdijk overgebracht worden naar Paleis Noordeinde in Den Haag, het paleis waar Juliana in 1909 werd geboren. Daar is een rouwkapel ingericht waar het publiek vanaf donderdagochtend om 9.00 uur afscheid kan nemen van de voormalige vorstin die zaterdag op 94-jarige leeftijd overleed.

Veel gemeenten openden gisteren een condoleanceregister. De belangstelling hiervoor was op de meeste plaatsen gering. Via internet kwamen tot vandaag ongeveer 20.000 condoleances binnen op de officiële site www.koninklijkhuis.nl en op condoleance.nl.

In een speciale uitgave van de Staatscourant gaf koningin Beatrix maandag melding van het overlijden van prinses Juliana. De editie was gedateerd op 20 maart, de dag dat de prinses stierf. ,,Met grote droefheid geef ik kennis dat mijn geliefde moeder heden vredig is gestorven. Mijn familie en ik voelen ons gesterkt door de gedachte dat velen dit grote verdriet met ons delen. Beatrix'', zo luidde de mededeling in de Staatscourant.

De Eerste en Tweede Kamer herdenken de prinses woensdag om 12.45 uur in een bijzondere Verenigde Vergadering der Staten-Generaal. De ministers en staatssecretarissen zijn hierbij aanwezig. Daarna vertrekken zij naar Paleis Noordeinde, waar zij vanaf 14.00 uur langs de baar defileren.