OPEC twijfelt over verlagen van productie

De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) overweegt de geplande productievermindering uit te stellen. De olieprijs daalde gisteren onmiddellijk na het bekend worden van dit nieuws.

Het is met name de enorme stijging van de olieprijs die kartelleden doet twijfelen aan de juistheid van een productievermindering. De beslissing om de productie per 1 april met een miljoen vaten te doen dalen werd 10 februari genomen en moet volgens plan volgende week worden bevestigd als OPEC bijeenkomt in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Sinds die beslissing in februari is de olieprijs echter met zo'n 13 procent gestegen. Gisteren kostte een vat Amerikaanse West-Texas Intermediate 37,11 dollar en vanmorgen moest er voor een vat Brent Noordzee-olie 32,80 dollar worden betaald, een daling van 19 dollarcent.

De prijs steeg de afgelopen week naar het hoogste niveau sinds de invasie van Irak. Niet alleen door de verwachting dat OPEC de productie zou verminderen, maar ook door de sterk toegenomen vraag uit China, de lage voorraden in de Verenigde Staten en de vrees dat terroristische aanslagen de olietoevoer kunnen bedreigen.

De sterke stijging heeft OPEC-leden in vertwijfeling gebracht of de productievermindering moet worden doorgezet. ,,Ik weet het niet, niemand kan het zeggen'', zei de machtige Saoedische olieminister Ali al-Naimi toen hem gevraagd werd of de productiedaling door zou gaan. De olieminister van de Verenigde Arabische Emiraten liet weten door te willen gaan met de vermindering omdat de olieprijs anders sterk zal dalen in het tweede kwartaal, een periode dat de vraag traditioneel afneemt. Bovendien, zo zei de Algerijnse olieminister Chakib Khelil tegen het Britse persbureau Reuters, produceren de OPEC-leden al dicht tegen hun maximumcapaciteit en kunnen zij weinig doen aan de hoge olieprijzen.

Of de traditionele afname van de vraag er ook dit jaar komt, is echter de vraag. Het internationale energieagentschap IEA verhoogde onlangs de verwachting voor de vraag in het tweede kwartaal en voor het hele jaar 2004 dankzij de sterke vraag uit China.