Nieuwe lening van IMF voor Argentinië

Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gisteren een lening van 3,1 miljard dollar (2,52 miljard euro) aan Argentinië goedgekeurd. Maar het fonds waarschuwde Buenos Aires snel iets te doen om de grootste wanbetaling in de geschiedenis op te lossen. Argentinië is ruim 140 miljard dollar verschuldigd aan obligatiehouders, internationale financiële instellingen en private banken.

De goedkeuring voor de nieuwe lening werd alom verwacht, nadat Argentinië twee weken geleden op het nippertje een eerdere lening van het fonds afloste. Het geld dat Argentinië nu weer van het IMF krijgt, maakt deel uit van een totaalbedrag van 13,1 miljard dollar dat vorig najaar werd toegekend. Voorwaarde voor de lening is dat op gezette tijden wordt gecontroleerd of Argentinië vooruitgang boekt bij het hervormen van de economie.

Een van de belangrijkste twistpunten tussen het IMF en Argentinië is de behandeling van de obligatiehouders, die samen voor zo'n 100 miljoen dollar hebben uitgeleend aan het Zuid-Amerikaanse land. Argentinië heeft eerder laten weten bereid te zijn een kwart van deze schuld terug te betalen. Volgens de obligatiehouders zou het echter betekenen dat na aftrek van renteverlies uiteindelijk een netto bedrag van 10 cent overblijft van elke uitgeleende dollar. Onder de obligatiehouders zijn pensioenfondsen in Europa en Noord-Amerika zoals het Nederlandse fonds voor de kleinmetaal.

Waarnemend directeur Anne Krueger van het IMF – die een moeizame verhouding met Buenos Aires heeft – prees Argentinië gisteren wegens zijn ,,bereidheid om te onderhandelen met de schuldeisers met als doel een snelle, alomvattende en duurzame herstructurering van de schuld te bereiken'', zo meldde persbureau AP.