Monti: 497 miljoen boete voor Microsoft

Eurocommissaris Mario Monti (Mededinging) wil het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft een recordboete van 497 miljoen euro opleggen wegens misbruik van zijn dominante marktpositie bij personal computers. Dat is gisteren uitgelekt na een bijeenkomst van nationale mededingingstoezichthouders in Brussel.

De nationale toezichthouders keurden tijdens die bijeenkomst het voornemen van commissaris Monti eenstemmig goed. Zij hadden slechts een uur nodig voor hun advies.

De Europese Commissie moet morgen het formele besluit nemen en kan de boete voor Microsoft nog aanpassen. Volgens de Europese mededingingsregels kan Microsoft een boete krijgen van maximaal 10 procent van de jaaromzet. Die was afgelopen jaar 32,2 miljard dollar (26,2 miljard euro). De Amerikaanse softwaregigant beschikt volgens financiële analisten over ruim 50 miljard dollar aan contanten.

De hoogste Europese boete tot nu toe wegens misbruik van een dominante marktpositie ging naar de Zweedse verpakkingsfabrikant Tetra Pak, dat in 1991 aan Brussel 75 miljoen euro moest betalen.

Het farmaceutische bedrijf Roche kreeg in 2001 een boete van 462 miljoen euro, maar dat was wegens kartelvorming (bij de verkoop van vitamines).

Vorige week maakte Monti al bekend dat met Microsoft geen schikking kon worden getroffen. Breekpunt was dat Microsoft geen afspraken wilde maken over toekomstig marktgedrag, wanneer nieuwe versies van het besturingssysteem Windows op de markt komen. Monti wil in eerste instantie dat Microsoft nu al een `kale' versie van het Windows-besturingssysteem op de Europese markt brengt zonder zijn Media Player software voor audio en video, zodat ook concurrenten een kans krijgen. Ook moet Microsoft codes prijsgeven om concurrentie op de markt voor goedkope servers – computers in kantoornetwerken – mogelijk te maken.

Deze maatregelen, waarover de Europese Commissie ook morgen nog formeel moet besluiten, komen volgens ingewijden voor Microsoft veel harder aan dan een boete.

Microsoft zei vorige week al tegen een veroordeling van de Commissie in beroep te gaan bij de Europese rechter in Luxemburg. Het concern zal ook om opschorting van opgelegde maatregelen vragen, maar de rechter staat dit alleen toe als sprake is van ,,onherstelbare schade'' voor Microsoft.

    • Hans Buddingh'