Militaire hulp aanpak drugs op de Antillen

Nederlandse mariniers gaan de Antilliaanse autoriteiten bijstaan bij de criminaliteitsbestrijding. Dat heeft minister Kamp (Defensie) gisteren gezegd na een gesprek met de Antilliaanse premier Godett.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft premier Godett tijdens het gesprek gevraagd om hulp van Nederland. Besloten is tot een ,,beperkte militaire inzet'', aldus de woordvoerder. Zogeheten `militaire observatieteams' van het Korps Mariniers zullen assisteren bij het aanhouden van illegalen en smokkelaars die het eiland op proberen te komen. Verder zal gebruikt worden gemaakt van het Nederlandse fregat dat permanent in het Caraïbisch gebied gestationeerd is.

Het aantal illegalen dat via de talloze baaien van het eiland ongemerkt aan land komt, blijkt toe te nemen, zei Kamp na afloop van het gesprek tegen het persbureau ANP. Ook de drugssmokkel en de daaraan gerelateerde criminaliteit groeit. Dit jaar kwamen op Curaçao al vijftien personen door geweld om het leven.

Nederland heeft permanent militaire eenheden gestationeerd op Curaçao en Aruba, waaronder een fregat en Orion-patrouillevliegtuigen van de marine, die betrokken zijn bij de drugsbestrijding. Vorige week werd nog een zeilboot met aan boord zo'n driehonderd kilo cocaïne onderschept. ,,Er zijn zo'n 1100 Nederlandse militairen in dit gebied gelegerd en een deel van hun activiteiten wordt gericht op de criminaliteitsbestrijding'', zei minister Kamp tegen het ANP.

Wanneer de bijstand ingaat, is nog niet bekend. Kamp heeft op zijn beurt er op aangedrongen dat een verdrag over samenwerking met de kustwacht van Venezuela bij de bestrijding van drugssmokkel, zo snel mogelijk door de Antilliaanse Staten wordt goedgekeurd. Tijdens het gesprek heeft Kamp eveneens 2,5 miljoen euro in de komende drie jaar toegezegd voor de opleiding van Antilliaanse dienstplichtigen voor de lokale militie. Hierdoor kan het aantal militieleden worden uitgebreid van 90 naar 150 rekruten per jaar. Het geld voor de uitbreiding komt van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die de militie ziet als middel voor de bestrijding van de werkloosheid op Curaçao. Aan de militaire training is ook een civiele opleiding gekoppeld. De dienstplicht is daarom vrij populair, aldus de Defensiewoordvoerder.

Het bezoek aan Curaçao volgde na een bezoek aan de VS, waarbij Kamp sprak met Donald Rumsfeld. Vandaag zou Kamp de Nederlandse mariniers op Aruba bezoeken. Vanwege het overlijden van prinses Juliana is het programma enigszins ingekort.