Kokette aardappels

Op 30 april 1885 schreef Vincent van Gogh in een brief aan zijn broer Theo dat hij het schilderij dat later de titel De aardappeleters kreeg graag voor de verjaardag van Theo had opgestuurd, maar dat het nog niet af was. Van Gogh, die zichzelf een boerenschilder noemde en zich in Brabant thuis voelde, schreef letterlijk het volgende: ,,Ik heb namelijk wel terdeeg er op willen werken, men de gedachte krijge dat ik die luidjes, die bij hun lampje hun aardappels eten met die handen, die zij in den schotel steken, zelf de aarde hebben omgespit en het spreekt dus van handenarbeid en van dat zij hun eten zoo eerlijk verdiend hebben/Als een boerenschilderij ruikt naar spek, rook, aardappelwasem, best, dat is niet ongezond.''

In Brabant werden twee of drie keer per dag aardappels gegeten. Voor het schillen werd heel handig gebruikt gemaakt van een klomp. De aardappels stonden in een emmer water en met een klomp werden de schilletjes van de aardappels geslagen. Een methode die, lijkt mij, alleen maar lukt bij nieuwe aardappels. Tegenwoordig wordt de aardappel maar een lastige groente gevonden. Vooral jongeren vinden schillen een vervelend, tijdrovend werkje. Voor het volgende gerecht moet dat toch gebeuren. Het loont de moeite. Reken op 2 middelgrote aardappels van gelijk formaat per persoon. Bereiding van de kokette aardappels die heel goed passen bij onder andere lamsbout en een runder- of kalfsentrecote: schil en was de aardappels. Boor met behulp van een appelboor een gat door de brede kant van de aardappels. Halveer de staafjes die er uit komen. Druk in het gat van elke aardappel een gepelde teen knoflook. Snijd grote tenen door de helft. Duw de teen tot in het midden en steek in de gaten aan de zijkant een staafje uitgeboorde aardappel dat nu iets uitsteekt. Giet een flinke scheut olijfolie in een kom. Wentel de aardappels door de olijfolie en schep ze in een met olijfolie ingesmeerde vuurvaste schaal. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven van 190° C. Leg de takjes tijm tussen de aardappels. De aardappels zijn na circa 90 minuten gaar. De juiste gaartijd hangt af van de grootte van de aardappels. Dek de aardappels als ze te bruin worden losjes toe met aluminiumfolie. Bestrooi de gare aardappels met grof zeezout.

Morgen: biefstuk en witlof

    • Anne Scheepmaker