Israël gaat top Hamas liquideren

Israël zal zijn liquidatiepolitiek ten opzichte van het leiderschap van de moslimextremistische Palestijnse organisatie Hamas voortzetten.

Dat heeft de Israëlische minister van Binnenlandse Veiligheid, Tzahi Hanegbi, vandaag verklaard. Gisteren liquideerde het Israëlische leger de geestelijk leider van Hamas, sjeik Ahmed Yassin. De internationale gemeenschap heeft de liquidatie van Yassin meteen scherp veroordeeld; het Witte Huis, Israëls bondgenoot, liet eerst weten dat Israël het recht heeft zich te verdedigen, maar toonde zich later ,,diep verontrust''.

Minister Hanegbi zei vanochtend voor de legerradio dat ,,we van het defensief in het offensief zijn gegaan en in deze slag vormen alle leden van de leiding van Hamas legitieme doelwitten''. ,,Zij die joden willen vermoorden moeten weten dat de joodse staat zal antwoorden'', aldus Hanegbi. ,,Iedereen bevindt zich in ons vizier.''

Hanegbi zei gisteravond te hebben deelgenomen aan een bijeenkomst van leidende functionarissen van leger en veiligheidsdiensten waarop werd besloten het huidige beleid voort te zetten. Tijdens deze bijeenkomst is Hamas volgens de staatsradio door minister van Defensie Shaul Mofaz verklaard tot ,,strategische vijand van Israël, die onder dat hoofd moet worden vernietigd''.

Een woordvoerder van Mofaz legde daarbij een verband met het plan van premier Ariel Sharon tot een terugtrekking, inclusief ontruiming van de nederzettingen, uit de Gazastrook. ,,Het is heel belangrijk om Hamas te verzwakken met het oog op het scheidingsplan'', zei hij.

De Israëlische stafchef, generaal Moshe Ya'alon, meende op zijn beurt dat de liquidatie van Yassin ,,een beduidende slag'' heeft toegebracht aan de terroristische organisatie van Hamas. Hij gaf toe dat ,,op de korte termijn'' de eliminatie van Yassin mogelijk de motivatie van Hamas versterkt om aanslagen te plegen, ,,maar op lange termijn zal zij de gematigde elementen onder de Palestijnen versterken''. Hij liet doorschemeren dat ook de Palestijnse leider Yasser Arafat en de Libanese Hezbollahleider Hassan Nasrallah op de nominatie staan voor liquidatie. Hij zei dat ,,zij begrijpen dat het hen nadert''.

Hamas en andere Palestijnse groepen hebben eenstemmig wraak gezworen; in afwachting daarvan waren gisteren in Jeruzalem en andere Israëlische steden de bussen leeg en openbare plaatsen verlaten. In de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, waar sjeik Yassin gisteren meteen werd begraven, barstten massale protesten los. Daarbij werden door Israëlische troepen vier Palestijnen gedood, onder wie een 11-jarig kind. In sjeik Yassins rouwstoet liepen naar schatting 200.000 mensen mee, waarmee het de grootste bijeenkomst was in Gaza in lage tijd. `Sharon, ga je lijkzakken klaarleggen' was een van de leuzen die werden geschreeuwd.