Illegale Borsato's

Op internet duiken nu al illegale kopieën op van Zien, de vorige week uitgebrachte dvd van Marco Borsato. Juist om piraterij te tegen te gaan kozen Borsato en zijn platenmaatschappij Universal ervoor om zijn nieuwe muziek uitsluitend op dvd uit te brengen .

Gistermiddag telde stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) zo'n tien plekken op internet waar de inhoud gevonden kan worden. De serviceproviders zijn onmiddellijk gesommeerd de bestanden weg te halen.

Op dit moment is de schade beperkt, zegt Bas Vissers, coördinator van BREIN. ,,Maar het gaat om het sneeuwbaleffect.'' Volgens hem moeten bezitters van een illegale kopie het doen zonder de `extra's' op een dvd. ,,Bij de gemiddelde dvd-brander is de opslagcapaciteit van de schijfjes een kleine vijf gigabyte, bij een dvd uit de fabriek bijna twee keer zoveel.''

Voor de legale dvd kan men terecht voor prijzen tussen 14,95 en 29,90 euro. Er woedt een ware prijzenslag, waarbij grote winkelketens de dvd soms onder inkoopsprijs aanbieden. Een woordvoerster van Universal: ,,De handel bepaalt zelf de marge, daar kunnen en mogen wij niets aan doen.''