Herstel beurzen dooft al spoedig

De Europese effectenbeurzen hebben vanmorgen bij de opening herstel laten zien van de flinke verliezen op de voorgaande dag, maar tegen het middaguur was dat herstel alweer gesmoord. De belangrijkste koersgemiddelden waren toen nog maar weinig hoger.

Beleggers lieten zich aanvankelijk niet ontmoedigen door de gang van zaken op Wall Street. Daar sloot zowel de Dow-Jonesindex als de Nasdaq-index gisteren behoorlijk lager onder invloed van vrees voor verdere escalatie van de spanningen in het Midden-Oosten en nieuwe terreuraanslagen. Dergelijke zorgen kwamen ook in Europa weer naar boven. Bovendien waarde er kortstondig het nieuws rond dat een atoomonderzeeër in Rusland op ontploffen stond. Dit bleek later in overdrachtelijke zin te zijn gezegd door een Russische admiraal, die wees op het slechte onderhoud.

In Amsterdam was de AEX-index aan het eind van de ochtend gestegen met 1,27 punt (0,4 procent) tot 329,65 punten. De FTSE-index in Londen en de DAX-index in Frankfurt waren 0,2 procent hoger en de CAC-index in Parijs moest het doen met 0,1 procent. Gisteren verloren de Europese koersgemiddelden ongeveer 2 procent.

De grootste koerswinst in de AEX-index (4 procent) was weggelegd voor telecombedrijf Versatel, dat de laatste tijd wel vaker de ranglijst aanvoert. In de kopgroep zaten verder effectenhandelaar Van der Moolen, handelshuis Hagemeyer, uitgever Wolters Kluwer en automatiseerder Getronics.

In de technologiehoek was er herstel voor Philips en ASML, die gisteren een flinke klap kregen. Het chemieconcern Akzo Nobel, dat voorbeurs de verkoop van een kleine activiteit op het gebied van lijmen bekendmaakte, steeg 1,3 procent.

De enige verliezers in de AEX waren Unilever, VNU en DSM. Unilever verloor 1,2 procent als gevolg van een afwaardering van het was- en levensmiddelenconcern door de zakenbank Merrill Lynch. VNU sloot de rij met een koersdaling van 2,2 procent.

Op de effectenbeurs in Tokio duwde de vrees voor het oplaaien van het geweld in het Midden-Oosten de index met 0,3 procent naar beneden tot 11,281,09 punten.

De beurs van Taiwan verloor vandaag 2,9 procent tegen een verlies van bijna 7 procent gisteren. In Zuid-Korea en Hongkong bedroeg de stijging 0,3 procent.