Gemeenteraad wil Vreeman als burgemeester Tilburg

De gemeenteraad van Tilburg heeft gisteravond Ruud Vreeman (PvdA) voorgedragen als kandidaat voor het burgemeesterschap van Tilburg. De 56-jarige Vreeman, nu burgemeester van Zaanstad, kreeg de voorkeur boven CNV-voorzitter Doekle Terpstra (47) die lid is van het CDA.

De gemeenteraad heeft een geheimhoudingsplicht. Daarom kon plaatsvervangend raadsvoorzitter Marjo Frenk (GroenLinks) de keuze voor Vreeman niet toelichten. De raad had bijna twee uur nodig om te beslissen wie volgens haar het meest geschikt was om de vorig jaar overleden Johan Stekelenburg (PvdA) op te volgen. ,,Een goed besluit nemen kost nu eenmaal tijd'', zei Frenk na de vergadering. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) zal binnenkort beslissen of hij de aanbeveling overneemt.

Terpstra zei vanochtend niet het gevoel te hebben dat hij ,,verloren'' heeft. ,,Ik ben eervol tweede geworden. Het stemmenverschil was minimaal, heb ik begrepen. Het was een thriller. Ongelooflijk jammer dat ik niet ben gekozen, want ik paste als vakbondsman precies in de profielschets van Tilburg. Ik zou een burgemeester zijn geworden die onder de mensen komt, die zijn uiterste best doet voor een kwetsbare arbeidersstad.''

Vanochtend is Terpstra weer vrolijk begonnen bij het CNV. ,,Mijn sollicitatie is niet schadelijk voor mijn functioneren. De sollicitatie heeft me geholpen emotioneel wat losser te komen van de vakbond.''

Drie mannen en één vrouw solliciteerden naar de functie van burgemeester in Tilburg. Naast Vreeman en Terpstra waren dat een onbekende van GroenLinks en iemand zonder politieke kleur. De namen van de belangrijkste kandidaten, Vreeman en Terpstra, kwamen snel in de publiciteit. Vorige week deed de vertrouwenscommissie aangifte van het lekken van de namen. De vertegenwoordiger van de SP stapte uit de vertrouwenscommissie uit onvrede over het schenden van de geheimhoudingsplicht.

De PvdA in Noord-Brabant is blij met Vreeman, men wil tenminste één burgemeester in de vier grote Brabantse steden hebben. In Eindhoven zit A. Sakkers (VVD), in Den Bosch A. Rombouts (CDA) en in Breda VVD'er C. Rutten.