Gebruik cocaïne is verdubbeld

Het gebruik van cocaïne is in opmars. Tussen 1997 en 2001 is het aantal gebruikers van deze drug verdubbeld. Het totale aantal gebruikers blijft echter klein: in 2001, het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, had één op de 250 Nederlanders recent nog cocaïne gebruikt. Dit blijkt uit de Nationale Drug Monitor 2003, die gisteren door minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Van alle drugs wordt cannabis het meest gebruikt. Eén op de 33 Nederlanders had in 2001 recent nog hasj of marihuana gebruikt, ofwel 408.000 mensen, dat is 82.000 meer dan vier jaar daarvoor. Onder jongeren bleef het cannabisgebruik ongeveer gelijk. Eenvijfde van de cannabisgebruikers gebruikt deze drug dagelijks of bijna dagelijks.

Ook het gebruik van middelen als ecstasy en amfetamine (xtc en speed) is toegenomen. Vooral xtc, met als werkzaam bestanddeel MDMA, is populair onder uitgaande jongeren als partydrug. Onder het bezoek van vijf grote houseparty's in 2001 had destijds 58 procent recent nog xtc gebruikt.

Minister Hoogervorst noemt het toegenomen cocaïnegebruik in een brief aan de Tweede Kamer ,,verontrustend'', ofschoon hij schrijft dat de trend al enkele jaren eerder was ingezet. De groei van het cokegebruik deed zich vooral voor onder jongeren van 20 tot 24 jaar: het recente cokegebruik is onder hen ruim verdubbeld in vier jaar tijd. Onder oudere jongeren (30 tot 34 jaar) is het cokegebruik sterk in opmars, al is het absolute aantal gebruikers bij hen geringer dan onder jongeren.