Fiscaal voordeel KPN loopt op tot 3,1 mld

Het compromis dat KPN in februari met de Nederlandse belastingdienst heeft bereikt, blijkt het telecomconcern een fiscaal voordeel op te leveren van 3,1 miljard euro.

Dit blijkt uit berekeningen van deze krant op basis van het jaarverslag van KPN over 2003 en aanvullende uitleg van KPN. Het fiscale voordeel van KPN is het resultaat van langdurig onderhandelen met de Nederlandse fiscus over de beoordeling van miljardenverliezen bij de Duitse KPN-dochter E-Plus en een daarmee samenhangende financiële reorganisatie in 2002.

Het voordeel voor KPN bestaat uit een `potje' van ruim 2 miljard euro waartegen huidige en toekomstige fiscale winsten weggestreept kunnen worden. Verder kon KPN door de overeenkomst met de fiscus ten gunste van de winst van 2003 direct een opbrengst van ruim 1 miljard euro boeken. Het potje van 2 miljard euro duikt op in het nieuwste jaarverslag van KPN, waarin de fiscale positie van het concern uitgebreid wordt uiteengezet. KPN zegt in een reactie dat een deel van de opbrengst was verwacht, maar dat niet vaststond hoeveel het zou zijn. KPN wijst elke suggestie van fiscale douceurtjes van de hand.

De Nederlandse overheid is de grootste aandeelhouder van KPN, met een belang van ruim 19 procent in het aandelenkapitaal.

Kamerlid Vendrik van GroenLinks heeft drie weken geleden vragen gesteld aan minister Zalm van Financiën over de omvang van de waarde van de overeenkomst tussen KPN en de fiscus. Deze vragen zijn nog niet beantwoord.

Zalm zei twee weken geleden tegen het weekblad Elsevier dat ,,de politiek er helemaal niet bij betrokken is geweest''. Zalm: ,,Ik heb het keurig uit de krant vernomen. Zo hoort het ook.''

KPN blijkt het nieuwe potje voor belastingkorting al voor 592 miljoen euro gebruikt te hebben om de belastingaanslag over 2003 tot nul te reduceren en een deel van de belastingen uit 2002 te betalen. Bovendien valt door het akkoord een eerder aangelegde fiscale voorziening bij dochter E-Plus vrij, die KPN per saldo direct 1,08 miljard euro oplevert. KPN gebruikt deze vrijgevallen reserve om zijn beleggers een extra dividend te geven van 13 cent per aandeel.

De overname van E-Plus, op de piek van de internethausse begin 2000, ter waarde van meer dan 10 miljard euro bracht KPN anderhalf jaar later aan de rand van afgrond. Een bestuurswissel, een kapitaalinjectie van vijf miljard euro door de aandeelhouders, waaronder de Nederlandse overheid, en een reorganisatie die duizenden banen kostte, brachten het bedrijf in veiliger vaarwater.

Het fiscale voordeel van 3,1 miljard euro voor KPN is vier keer zo groot als de schattingen over het profijt voor de Rabobank uit de fiscale technolease-transacties met Philips en Fokker in de jaren negentig, de grootste bekende overeenkomst tussen de fiscus en een Nederlands bedrijf.

KPN: pagina 16

    • Menno Tamminga