Euromast vernieuwd

De Euromast in Rotterdam is gisteren na een sluiting van twee maanden weer opengesteld voor publiek. Interieurarchitect Jan des Bouvrie en Stef Bakker, stylist, hebben de Rotterdamse publiekstrekker (200.000 bezoekers in 2003) gemoderniseerd onder het motto `het enige dat niet verandert is het uitzicht'.

De Euromast werd in 1960 ter gelegenheid van de Floriade geopend. De toren was toen honderd meter hoog en daarmee het hoogste bouwwerk in de stad. Architect Maaskant van de Euromast vond een hoogte van honderd meter genoeg, omdat bezoekers anders van bovenaf niet meer de mensen en de auto's op de grond zouden kunnen onderscheiden.

De Euromast had in die beginjaren in het kraaiennest twee restaurants, een kleine rotisserie met eersteklas kaart en zilveren bestek en een publieksrestaurant. De eerste tien jaar na de opening kwamen er meer dan zes miljoen bezoekers.

Ondanks de opvattingen van de architect werd de Euromast in 1970 verhoogd met een `space tower' van 85 meter. Dit gebeurde nadat twee jaar eerder de Medische Faculteit van de Erasmus Universiteit de Euromast in hoogte voorbij was gestreefd. In 1994 kwam rond de `space tower' een nieuwe draaiende liftcabine, die tot 185 meter stijgt. Behalve het restaurant telt de Euromast nu ook twee hotelkamers.