Ericsson vliegt Nokia in de haren

De Zweedse fabrikant van telecomapparatuur Ericsson wil er alles aan doen om te voorkomen dat concurrent Nokia de macht grijpt bij Symbian. Dit Britse bedrijf is een belangrijke leverancier van cruciale software voor de nieuwste generatie mobieltjes. Symbian dreigt speelbal te worden van Nokia, aangezien het Finse concern een bod voor een meerderheidsbelang heeft uitgebracht.

Ericsson bevestigde maandag een bericht in de Britse zakenkrant Financial Times dat Ericsson zijn belang in Symbian gaat vergroten. Uiteindelijk wil het concern ook de andere deelnemers in de softwareproducent, waaronder Panasonic, Samsung en Siemens, ertoe bewegen extra aandelen te kopen om Nokia te dwarsbomen.

Symbian is door de fabrikanten van telecomapparatuur opgezet om een alternatief te bieden voor de pogingen van de Amerikaanse softwaregigant Microsoft om zijn dominantie in besturingssystemen te verplaatsen naar mobieltjes. Nokia is tot dusver de grootste afnemer van het Symbian-systeem voor zijn `smartphones'.

Nokia bereikte in januari dit jaar een akkoord met een andere aandeelhouder, het Britse Psion, om een belang van 31,1 procent over te nemen. Daarmee zouden Finnen een belang van 63,3 procent krijgen, maar de andere partners hebben eerst nog een kooprecht.

Ericsson is na Nokia de grootste aandeelhouder van Symbian met 17,5 procent van de aandelen. Met hulp van Sony, dat samen met Ericsson mobieltjes op de markt zet, kan dit 27,6 procent worden. Als alle partners hun rechten uitoefenen, kan Nokia slechts op 46,7 procent uitkomen.