Deportatie 3

Ik begrijp niet goed waarom minister Verdonk moeite heeft met het woord `deportatie'. Het woord kan worden uitgelegd als het overbrengen naar een ballingsoord of strafkolonie.

In dat geval werd het door Pronk misschien niet correct gebruikt, maar dan zouden de regeringen van de desbetreffende landen zich eerder aangesproken moeten voelen, niet minister Verdonk. De iets bredere, en meer gangbare, uitleg van het begrip deportatie is het mensen tegen hun wil ergens heen brengen. Het lijkt mij dat niemand, inclusief de voorstanders van het door de minister gevoerde beleid, zullen bestrijden dat dat is wat er nu gebeurt. De discussie betreft de voors en tegens van dat beleid, niet de vraag of het op dit moment wel of niet wordt uitgevoerd.

Het enige bezwaar dat men dan nog kan hebben tegen het gebruik van het woord deportatie is dat het misschien wat hard klínkt.

Maar minister Verdonk zou dat nu juist moeten toejuichen, want het feit dat de voorgaande kabinetten zich zo zacht opstelden, was volgens haar de kern van het probleem. Het gebruik van het woord deportatie zou dus een bevestiging moeten zijn dat zij er daadwerkelijk in slaagt niet in de fouten van haar voorgangers te vervallen.

    • Michiel Bruyn