Deense post sluit meer vestigingen

Post Danmark, het Deense nationale postbedrijf, zal tot 2006 250 van zijn 339 vestigingen sluiten wegens gebrek aan winstgevendheid. Dat heeft de Deense minister voor Transport, Flemming Hansen, gisteren tegen het Deense parlement gezegd.

Het aantal Deense postkantoren is met 70 procent gedaald sinds 1990, en aan die trend is nog geen einde gekomen, zei de minister in een brief aan de Deense parlementscommissie voor Transportzaken.

Post Danmark verwacht eind 2006 ongeveer postkantoren te exploiteren, terwijl zo'n 650 vestigingen door supermarkten zullen worden beheerd. ,,Deze daling is het gevolg van het continu verminderende aantal transacties'', aldus Hansen.

Het aantal transacties daalde in 2003 met 11,7 procent tot 37 miljoen, tegen 41,7 miljoen in 2002, aldus een woordvoerder van Post Danmark.

Post Danmark heeft 22.000 werknemers in dienst en behaalde vorig jaar een nettowinst van 297 miljoen Deense kronen (39,9 miljoen euro). De omzet in 2003 bedroeg 1,42 miljard euro.

Post Danmark heeft de postdiensten in dunbevolkte gebieden al enkele jaren geleden uitbesteed aan supermarkten. In 1996 had Post Danmark nog 636 postkantoren, terwijl 618 supermarktvestigingen postdiensten aanboden. In 2003 bedroegen die cijfers respectievelijk 339 en 577. De afslanking heeft volgens Post Danmark geen gevolgen gehad voor de postbezorging.

De aankondiging van de minister komt op een moment dat het parlement een wetsvoorstel behandelt over de toekomst van de post, dat naar verwachting nog dit jaar wordt aangenomen. De wet zal de weg moeten opnenen voor de gedeeltelijke privatisering van het Deense postbedrijf. De overheid, nu nog de enige aandeelhouder, zal maximaal 25 procent van de aandelen verkopen. (AFP)

Een onzer redacteuren voegt hier aan toe: De bestuursvoorzitter van het Nederlandse TPG, Peter Bakker, liet vorige maand weten wel interesse te hebben in de te privatiseren Deense posterijen. Maar TPG stelt als voorwaarde op termijn een meerderheidsbelang te kunnen krijgen, aldus Bakker.